Ministerul Energiei din România reacționează la anunțul făcut de Guvernul de la Belgrad, potrivit căruia România și Serbia au format grupuri de lucru pentru a realiza o nouă hidrocentrală pe Dunăre, Porțile de Fier 3.
Un astfel de proiect trebuie dezbătut pe larg, întrucât ar putea avea un impact semnificativ asupra mediului și navigabilității, spune ministrul român de resort, Sebastian Burduja.
Sârbii deja au făcut studiul de prefezabilitate și au declarat proiectul de importanță deosebită.
Un comunicat al Ministerului Minelor și Energiei din Serbia din data de 20 mai vorbește despre o întâlnire a ministrului de resort, Dubravka Djedovic Handanovic, cu ambasadoarea României în Serbia, Silvia Dovidoja, pe tema proiectelor de interes comun în sectorul aprovizionării cu electricitate și gaze, „cel mai important fiind realizarea hidrocentralei Porțile de Fier 3”.
„Construcția hidrocentralei Porțile de Fier 3 este unul dintre cele mai mari proiecte nu numai din Serbia, ci și din regiune.
Studiul preliminar de fezabilitate privind proiectul general a fost finalizat, iar Guvernul Serbiei a declarat construcția hidrocentralei Porțile de Fier 3 un proiect de o importanță deosebită.
„Coordonarea cu colegii din România va fi foarte importantă pentru a implementa un proiect atât de complex și de aceea am format echipe atât pe partea sârbă, cât și pe cea românească, care vor coopera strâns în viitor”, a spus ministrul sârb al Energiei, citat într-un comunicat postat pe site-ul instituției.
Publicația Europa Liberă Serbia a preluat informația, cu titlul „Serbia și România construiesc hidrocentrala Porțile de Fier 3”.
Pe de altă parte, ministerul român al Energiei precizează că, la începutul anului 2024, a avut loc o întâlnire bilaterală, la Atena, între ministrul român al Energiei, domnul Sebastian Burduja, și ministrul sârb al Minelor și Energiei, doamna Dubravka Djedovic Handanovic, precum și un schimb de scrisori.
Printre temele abordate au fost și aspecte legate de o bună exploatare în comun a potențialului hidroenergetic al Dunării, prin intermediul Sistemelor Porțile de Fier I și Porțile de Fier II.
În domeniul gazelor naturale, Proiectul “Interconectarea Sistemului Național de Transport Gaze Naturale din România cu sistemul similar de transport gaze naturale din Serbia” presupune construirea unei conducte noi de transport gaze naturale ce va asigura conexiunea dintre conducta magistrală de transport gaze naturale “BRUA” și Nodul Tehnologic Mokrin din Serbia.
Pe teritoriul României, conducta de transport gaze naturale se va cupla la conducta BRUA Faza I (localitatea Petrovaselo, județul Timiș) și va avea lungimea de 85,56 km (granița dintre România și Serbia-localitatea Comloșu Mare, județul Timiș).
Sebastian Burduja, ministrul Energiei: Ideea unor noi hidrocentrale pe Dunăre, atât în parteneriat cu Serbia, cât și cu Bulgaria, este reluată periodic în spațiul public.
Din punctul de vedere al specialiștilor, însă, o nouă hidrocentrală pe Dunăre, pe lângă faptul că ar avea un impact uriaș negativ asupra mediului și al navigabilității, va duce și la reducerea producției de energie la celelalte două hidrocentrale existente, Porțile de Fier 1 și 2.
Hidrocentrala Porțile de Fier 1 este cea mai mare hidrocentrală din România și de pe Dunăre, având o putere instalată de 2.
160 MW (1.
166 MW pe partea română).
În aval există și hidrocentrala Porțile de Fier 2, cu puterea instalată de 500 MW (251 MW pe partea română).
Ambele centrale sunt exploatate în comun cu Serbia.
Sursa foto: Dreamstime