Guvernul britanic intenţionează să construiască o mare centrală nucleară în nordul Ţării Galilor, în încercarea de a stimula această sursă de energie electrică stabilă şi cu emisii reduse de dioxid de carbon, alături de parcurile eoliene, pentru a-şi atinge obiectivele climatice, scrie Bloomberg.
Guvernul britanic vrea să construiască următoarea mare centrală nucleară în nordul Ţării Galilor Marea Britanie va demara discuţiile cu o serie de companii energetice internaţionale pentru a încerca să construiască centrala de la Wylfa, pe insula Anglesey, potrivit unei declaraţii de miercuri.
Construirea unei noi centrale cu asemenea capacităţi ar marca a treia centrală atomică la scară largă din Marea Britanie, după zeci de ani în care guvernul nu a finalizat nicio altă instalaţie de acest tip în ţară.
Vezi mai multe articole din categoria externe Energia nucleară este esenţială pentru obiectivul Marii Britanii de a ajunge la emisii nete de carbon zero până în 2050, actualul guvern plănuind să cvadrupleze capacitatea nucleară a ţării până în acel an.
„Continuăm să avansăm în programul nostru de expansiune a energiei nucleare”, a declarat Claire Coutinho, secretarul de stat al Regatului Unit pentru securitate energetică.
„Wylfa nu numai că ar aduce energie curată şi fiabilă pentru milioane de locuinţe, dar ar putea crea mii de locuri de muncă bine plătite şi ar aduce investiţii în întregul nord al Ţării Galilor”.
Până în prezent, există o singură centrală de mari dimensiuni în construcţie, Hinkley Point C a Electricite de France SA, care a depăşit bugetul stabilit cu mai multe miliarde de lire sterline, proiectul aflându-se în întârziere de mai mulţi ani de zile.
O altă centrală în curs de dezvoltare, Sizewell C, se luptă încă pentru a obţine finanţarea necesară demarării construcţiilor.
La începutul acestui an, Marea Britanie a fost de acord să cumpere situl Wylfa de la Hitachi Ltd.
pentru 160 de milioane de lire sterline (203 milioane de dolari).
Acţiunea în cauză marchează un efort de revitalizare a sitului după ce compania japoneză l-a abandonat în urmă cu aproape patru ani, în pofida unui pachet generos de sprijin guvernamental pentru construirea unei centrale atomice în acea zonă, potrivit Ziarului Financiar.