Viena va face campanie în Uniunea Europeană pentru o nouă politică privind migraţia, pe modelul britanic, în care procedurile de azil să aibă loc în ţări africane dacă va fi necesar, a anunțat marţi cancelarul austriac Karl Nehammer, potrivit agenției germane de presă DPA.
Nehammer a făcut aceste afirmaţii după o întâlnire de lucru la Viena cu omologul său britanic, Rishi Sunak, care este în spatele planului Londrei de a trimite migranţii fără documentele legale în Rwanda pentru a depune în acest stat solicitările de azil, scrie Agerpres.
Nehammer a spus că planul britanic a jucat un rol important, de pionerat, în această discuţie.
„Regatul Unit deschide astfel drumul pentru această cale, care va fi foarte importantă şi pentru Uniunea Europeană”, a spus Nehammer.
Premierul austriac a atras atenţia că 15 state din UE sunt în prezent în favoarea acestei abordări.
Trimiterea migranţilor în Africa va distruge modelul de afaceri al traficanţilor şi „va salva vieţi”, a mai spus Nehammer, adăugând că este încă o cale lungă de parcurs în UE înainte ca acest tip de procedură de azil să fie implementată.
„Este tot mai clar că multe alte ţări sunt acum de acord că aceasta este o abordare necesară – îndrăzneaţă, novatoare, deschisă către parteneriate sigure de ţară”, a spus la rândul său Sunak.
Premirul britanic a numit migraţia ilegală „cu adevărat una dintre chestiunile definitorii ale timpului nostru”.
„Ne confruntăm cu bande criminale care cresc în putere de-a lungul continentului european şi dincolo de el”, a mai spus el.
Sunak a catalogat afacerea cu migranţi drept un „comerţ revoltător”.
Comentatorii susţin că vizita lui Sunak la Viena este menită în primul rând să semnaleze faptul că ţările UE aprobă politica britanică controversată privind migraţia.
Pentru a ocoli un verdict al Curţii Supreme de la Londra, guvernul conservator al lui Sunak a declarat în mod legal statul Rwanda, din estul Africii, drept ţară terţă sigură.
Cei care se opun legii susţin că aceasta încalcă acordurile internaţionale privind azilul.
Săptămâna trecută, 15 ţări membre ale Uniunii Europene, în frunte cu Danemarca şi Cehia şi cărora li s-a alăturat şi România, au cerut „noi soluţii” pentru a transfera mai uşor migranţii în ţări din afara UE, inclusiv în timpul operaţiunilor de salvare pe mare.
Cele 15 ţări, între care Italia şi Grecia, însă nu şi Ungaria, vor să meargă mai departe decât pactul privind migraţia adoptat recent de UE, care înăspreşte controalele asupra sosirilor la frontierele blocului comunitar.
Aceste state au cerut, într-o scrisoare, mecanisme care să permită „detectarea, interceptarea şi, în caz de primejdie, salvarea migranţilor pe mare şi aducerea acestora într-un loc sigur într-o ţară parteneră din afara UE, unde se pot găsi soluţii de durată pentru aceşti migranţi”.
Cele 15 ţări semnatare ale scrisorii sunt Bulgaria, Cehia, Danemarca, Finlanda, Estonia, Grecia, Italia, Cipru, Letonia, Lituania, Malta, Ţările de Jos, Austria, Polonia şi România.
Citiți și: