VIDEO Ciolacu, după întâlnirea cu Erdogan, pe care îl numește „un lider cu viziune”: În scurt timp, va fi operaţionalizată acţiunea de deminare în Marea Neagră, desfăşurată în comun de România, Turcia și Bulgaria

Spread the love

Premierul Marcel Ciolacu a anunțat, marţi la Ankara că, în scurt timp, va fi operaţionalizată acţiunea de deminare în Marea Neagră, desfăşurată în comun de forţele navale din România, Turcia şi Bulgaria.

Ciolacu și Recep Tayyip Erdogan au ținut o conferință de presă comună în care premierul României l-a numit marți pe președintele Erdogan „un lider cu viziune”, care „a știut întotdeauna care îi sunt prietenii adevărați”, iar astăzi Turcia este „principalul nostru partener economic pe care îl avem în afara UE, de unul dintre aliații noștri cei mai importanți în NATO, un partener strategic în plan regional și un bun vecin și prieten”.

Anunțul vine după ce în decembrie ministrul turc al apărării, Yasar Guler, declara că Turcia, România şi Bulgaria intenţionează să semneze un acord cu privire la un plan comun de îndepărtare a minelor care plutesc în Marea Neagră ca urmare a războiului din Ucraina.

Ciolacu a lăudat marți „eforturile remarcabile ale Turciei”, care „au făcut posibilă acea înțelegere de tranzit a cerealelor ucrainene prin Marea Neagră, acest efort fiind ulterior preluat de către România”.

Acesta a mai dezvăluit că a discutat cu preşedintele turc şi despre „situaţia din Orientul Mijlociu şi suntem de acord că în Gaza ne confruntăm cu o tragedie umană”.

De asemenea, premierul României a mai spus că îşi doreşte ca să îl aibă, în scurt timp, pe preşedintele Erdogan „oaspete la Bucureşti, alături de miniştrii dumneavoastră, pentru a organiza următoarea reuniune a guvernelor noastre”.

Reamintim că românii vor putea călători în Turcia în baza cărţii de identitate pe o perioadă de maxim 90 de zile, potrivit unui decret semnat de preşedintele republicii, Recep Tayyip Erdogan.

Lasă un răspuns