Imaginați-vă roboți de 51 cm înălțime, cu 20 de articulații fiecare, care aleargă, driblează și șutează o minge de fotbal.
Ceea ce până nu demult părea doar un vis SF a devenit realitate.
Într-un studiu surprinzător publicat în revista Science Robotics, cercetătorii tororii de la o companie de tehnologie au antrenat doi mini-roboți să joace fotbal unu la unu, folosind inteligența artificială DeepMind de la Google.
Cei doi fotbaliști roboți au disputat nu mai puțin de 50 de meciuri pe un teren în miniatură.
Mișcările lor neconvenționale au stârnit zâmbete, dar se dovedesc a fi cele mai eficiente potrivit algoritmului.
În loc să fie programați cu informații preconcepute, roboții au învățat singuri fiecare gest tehnic și fiecare opțiune tactică, printr-un proces asemănător învățării umane.
La fiecare mișcare reușită, primeau un semnal de recompensă, astfel încât treptat să elimine greșelile și să perfecționeze execuția.
Procesul a început în mediul virtual, unde avatarurile robotilor s-au antrenat în diferite faze ale jocului: alergare, ridicare, șut, dribling etc.
Ulterior, au transferat cunoștințele pe terenul real, ghidați de un sistem avansat de motion capture.
Deși pe calculator reușeau să înscrie în 70% din cazuri, pe teren rata a scăzut la 58%.
Totuși, comparativ cu roboți instruiți prin metode tradiționale, cei antrenați cu AI s-au dovedit net superiori la viteză, schimbare de direcție și ridicare.
Deși departe de a umple stadioanele, acești mini-fotbaliști roboți au deschis calea spre o adevărată Cupă Mondială robotizată în viitor.
Însă micii fotbaliști ai viitorului pot să doarmă liniștiți: niciun robot nu le va fura locul de muncă.
.
.
cel puțin deocamdată.
Citiți monitorulcj.
ro și pe Google NewsCITEȘTE ȘI:Copyright 2021 monitorulcj.
ro