Președintele Vladimir Putin l-a numit luni pe fostul viceministru al economiei, Oleg Saveliev, ca adjunct al ministrului apărării, conform unui nou decret, într-un semn suplimentar al intenției sale de a îmbunătăți eficiența economiei de război a Rusiei, relatează Reuters.
Putin a surprins prin demiterea ministrului apărării Serghei Șoigu și înlocuirea acestuia cu Andrei Belousov, economist și fost vicepremier.
Mișcarea a fost considerată pe scară largă ca având ca scop obținerea de plus valoare din cheltuielile cu apărarea și curățarea ministerului apărării, care a fost lovit de un scandal major de luare de mită.
Saveliev a lucrat în ministerul economiei din 2008 până în 2014 și a servit pentru scurt timp ca adjunct al lui Belousov, care conducea ministerul la acea vreme.
După anexarea Crimeei de către Rusia, Saveliev a ocupat funcția de ministru al Afacerilor Crimeii în 2014-2015.
În ultimii cinci ani, a fost auditor la Camera de Conturi a Rusiei, supraveghend cheltuielile pentru apărarea și securitatea statului.
Vladimir Putin l-a înlocuit pe 12 mai pe ministrul Apărării Serghei Șoigu cu Andrei Belousov, un economist fără experiență militară, într-o schimbare care semnalează accentul pus acum de Kremlin pe consolidarea economici de război, la mai bine de doi ani de la invadarea Ucrainei.
„Numirea lui Andrei Belousov în funcția de ministru al Apărării este un rezultat direct al conflictului permanent dintre minister, în calitate de client, și complexul militar-industrial, în calitate de producător.
A pune la îndoială cine a câștigat sau a pierdut ratează esențialul – obiectivul lui Putin este de a spori eficiența producției de armament și de a satisface în mod optim nevoile militare.
În acest context, Belousov este o alegere logică”, a explicat pe X analista politică Tatiana Stanovaia.
Pentru mulți, însă, numirea lui Belousov, considerat mai degrabă un teoretician al economiei, care nu a avut de-a face cu economia reală, este greu de explicat.
Mutarea, au spus aceștia, l-a îndepărtat totodată pe Șoigu dintr-un rol important de care nu s-a achitat cu succes, cel puțin în cei doi ani care s-au scurs de la debutul invaziei la scară largă în Ucraina.
Însă cei mai mulți dintre actualii și foștii oficiali care au vorbit cu publicația independentă rusă The Moscow Times și-a exprimat surpriza și nedumerirea la aflarea veștii.
Unii și-au exprimat, de asemenea, îngrijorarea că remanierea ar putea pune în pericol strategia Moscovei, într-un moment în care forțele ruse se află într-un moment bun și avansează pe câmpul de luptă.
Una dintre sursele apropiate Kremlinului a explicat pentru The Moscow Times că Putin a decis să îl înlăture pe Șoigu încă din vara anului trecut, în urma revoltei Wagner.
„Armata nu-l place pe Șoigu, pur și simplu”, a declarat sursa.
Citește și: