Cubul Rubik a fost creat în 1974 de profesorul Erno Rubik din Ungaria și, deși este un puzzle 3D greu de rezolvat, cubul este foarte popular în rândul tinerilor, apărând în multe mii de clipuri pe TikTok și YouTube.
Unii îl rezolvă legați la ochi, alții cu picioarele, alții în timp ce sar cu parașuta.
De ce cubul colorat încă este la modă?În primăvara lui 1974, în Ungaria, profesorul de arhitectură Erno Rubik crea un mic puzzle din piese din lemn, sub forma unui cub mobil, iar creația sa urma să devină celebră în toată lumea.
Pe YouTube există un clip cu 69 de milioane de views despre cum să rezolvi faimosul cub.
Peste 500 de milioane de cuburi Rubik s-au vândut în lume până în prezent și au fost create o mulțime de versiuni și de forme geometrice.
Recordul mondial de rezolvare este de 3,13 secunde, dar cubul a fost rezolvat aproape în toate mediile posibile, de la cel subacvatic, până la săriturile cu parașuta.
Cubul Rubik a apărut în cântece și filme, este și în muzee de artă contemporană și este „vedetă” și pe TikTok, unde sunt lansate sute de provocări legate de rezolvarea lui, dar și de distrugere a sa.
Inventatorul Erno Rubk (născut la Budapesta în 1944) spune că într-o lume digitală „aproape că uităm că mai avem și mâini”, dar când ne jucăm cu acest cub colorat ne amintim ceva primordial: mâinile au fost „primele noastre unelte”.
Erno Rubik a spus, într-un interviu pentru AFP, că „legătura dintre minte și mâini” pe care cubul ne ajută să o dezvoltăm a fost un „factor foarte important în dezvoltarea umană”.
El spune că, deși ecranele sunt peste tot și nu prea ne mai dezlipim de ele, „noua generație a dezvoltat o relație solidă cu cubul”.
Este genul e puzzle care va atrage oameni și peste sute sau mii de ani.