Inițiatorii acțiunii prin care studenții de la Universitatea București sunt îndemnați să se unească „împotriva genocidului” din Palestina i-au anunțat luni pe membrii grupului (peste 230) să se strângă la Facultatea de Psihologie pentru a protesta la sediul Facultății de Sociologie și Asistență Socială de pe Șoseaua Panduri, pe modelul protestelor din SUA.
14:20La ora scrierii acestui articol, la protestul organizat în curtea Facultății de Sociologie și Asistență Socială se află aproximativ 15 studenți, unii dintre ei instalându-și corturi.
Au fost prezenți și câțiva jandarmi, însă au plecat de la fața locului.
13:35 Organizatorii au anunțat că a început, oficial, protestul.
„Acțiunea a început.
Veniți toți să fiți alături de noi! Chiar dacă nu vreți să vă campați, puteți veni să ne vizitați.
Sprijiniți-ne.
Puteți dona mâncare, băuturi, jocuri, orice considerați voi că ne-ar putea ajuta.
Haideți să construim o comunitate puternică printre noi, studenții”, este mesajul transmis de către organizatori, pe canalul de Telegram.
––––––„Atenție! Este timpul! Haideți acum! Facultatea de Psihologie și Științele Educației! Acum, acum, acum!”, se arată în mesaj.
Apelul vine după ce zilele trecute organizatorii au transmis membrilor să fie pregătiți în orice moment pentru mesajul prin care vor fi anunțați că va începe protestul.
Pe Șoseaua Panduri 90 se află și rectoratul Universității din București.
HotNews.
ro a scris încă de acum 10 zile că studenții se organizează pentru a protesta, cerând Universității din București să nu mai aibă niciun fel de colaborare cu Israelul sau cu instituții din Israel.
Organizatorii spun că principala revendicare pe care o au este ca UB să încheie „parteneriatul” cu „Technion – Israel Institute of Technology” – o universitate din Israel.
„Legat de revendicări, vom porni de la ruperea parteneriatului UNIBUC – TECHNION Israel.
Puteți citi mai multe pe site despre el.
Până atunci, e bine să vă grupați, câte 3/4, și să pregătiți pancarte/afișe/steaguri.
Revenim cu toate detaliile în scurt timp.
Dacă aveți întrebări sau propuneri, nu ezitați sa le scrieți”, au transmis organizatorii.
Pe site-ul UB, „Technion – Israel Institute of Technology” figurează la categoria „parteneriate și cooperare” pe care UB le are cu „instituții academice, companii private și organizații non-guvernamentale din România și din străinătate, abordând pe deplin misiunea de cercetare și educație pentru nevoile societății”, după cum se arată pe site.
Universitatea din București nu are o colaborare cu „Technion – Israel Institute of Technology”, a explicat, pentru HotNews.
ro, prorectorul UB Constantin Vică.
„Probabil au fost dezinformați studenții.
Nu știu cine i-a dezinformat sau au citit greșit.
Nu avem niciun acord de colaborare cu acea universitate din Haifa.
Este oricum o universitate de tip politehnic, nu comprehensiv, ca a noastră.
Nu avem niciun acord de colaborare.
Ce pot să vă spun este că cercetători de la Universitatea din București au participat la un proiect european, unde au participat și cercetători de la acea universitate.
Era un proiect de cercetare privind noile terapii asupra cancerului.
Proiectul s-a încheiat în 2022”, a explicat Constantin Vică.
Prorectorul a spus că din proiectul în care a participat atât UB, cât și universitatea din Israel, au fost implicate în total în jur de 16 instituții de învățământ superior.
„Noi nu avem un acord de colaborare și nici nu am avut”, susține Constantin Vică.
Întrebat cum explică faptul că pe site-ul UB apare la categoria „parteneriate și apărare” universitatea din Israel, prorectorul a explicat că acolo sunt trecute toate „parteneriatele sau unde au fost cercetători români de la noi, de la universitate, împreună cu alți cercetători pe parcursul ultimilor 10 ani, cred.
Deci acelea nu sunt parteneriate directe, bilaterale”.