LIVE TEXT  Elicopterul preşedintelui iranian Raisi s-a prăbuşit. Trei persoane călătoreau cu preşedintele, inclusiv ministrul de Externe. Căutările au fost îngreunate de ceaţă, ploaie şi de noroi

Spread the love

Preşedintele iranian Ebrahim Raisi, implicat într-un accidentul de elicopter.

Una dintre ultimele imagini cu Ebrahim Raisi Chipul mulţumit, mâna arătând cu mândrie spre barajul construit în Qiz Qalasi pe malul râului Aras, la graniţa dintre Iran şi Azerbaidjan.

Este una dintre ultimele imagini care există cu preşedintele iranian Ebrahim Raisi, înainte de accidentul care a avut loc cu elicopterul în care se afla.

Dimineaţa fusese un succes.

Raisi şi preşedintele Azerbaidjan Ilham Aliyev păreau în armonie, deşi relaţiile dintre cele două naţiuni s-au răcit din ianuarie 2023, când un bărbat a ucis un angajat al securităţii de la reprezentanţa diplomatică pe care Baku o are la Teheran.

La aceasta s-a adăugat relaţia diplomatică a Azerbaidjanului cu Israelul.

„Problema palestiniană este cea mai importantă pentru lumea islamică”, a spus Raisi, înainte de a-i strânge mâna lui Aliyev, fără să zâmbească.

Vezi mai multe articole din categoria social Apoi, la începutul după-amiezii, preşedintele iranian s-a urcat într-unul dintre cele trei elicoptere care fac parte din convoiul care se îndreaptă spre Tabriz, în nord-vestul ţării.

Avioanele sunt Bell-412, fabricate în SUA.

La bord se mai află ministrul de Externe, Hossein Amirabdollahian, guvernatorul provinciei Azerbaidjan de Est, Malek Rahmati, liderul religios din Tabriz Mohammadali Al-Hashem şi doi bodyguarzi.

Condiţiile meteo sunt foarte proaste, ceaţa reducând vizibilitatea într-o zonă muntoasă.

Elicopterul în care se deplasa Raisi a fost nevoit să facă ceea ce agenţia iraniană de presă IRNA numeşte o „aterizare dură” lângă Jolfa, oraş la graniţa cu Azerbaidjan, la aproximativ 600 de kilometri de Teheran.

  Ştirea a făcut înconjurul lumii.

Un oficial guvernamental local vorbeşte despre un „accident”.

Un elicopter încearcă să ajungă în zonă, dar nu poate ateriza din cauza vremii nefavorabile.

Echipele de salvare au pornit pe uscat, dar s-au chinuit să localizeze aeronava în pădure din cauza ceţii, a ploii abundente şi a noroiului.

În zonă sunt trimişi şi ministrul Sănătăţii, Bahram Einollahi, şi vicepreşedintele pentru afaceri executive, Mohsen Mansouri.

Seara, Turcia, la cererea Teheranului, se alătură căutărilor furnizând un elicopter echipat pe timp de noapte.

Aproape în acelaşi timp a sosit şi vestea că a fost stabilită poziţia exactă a vehiculului.

Momentul politic este unul dintre cele mai delicate.

Relaţiile cu Occidentul sunt aproape de punctul de rupere.

Luna trecută, Teheranul a lansat un atac fără precedent asupra Israelului.

Mai mult, există furnizarea de drone militare către Rusia şi îmbogăţirea uraniului.

La nivel naţional, uciderea de către poliţia morală a lui Mahsa Amini din septembrie 2022 a declanşat proteste în masă împotriva teocraţiei şiite, care a reacţionat cu o mână de fier, reprimând femeile care refuză să poarte vălul şi arestând pe oricine iese în stradă.

Aseară, televiziunea de stat, citând cuvintele vicepreşedintelui executiv iranian Mohsen Mansouri, a declarat că salvatorii au intrat în contact cu un pasager şi un membru al echipajului.

Dar Crucea Roşie Iraniană a negat imediat.

După-amiaza, Liderul Suprem Ali Khamenei, pe social media X, invitase naţiunea să se roage „asigurându-se că conducerea ţării nu va fi întreruptă”.

În timp ce un oficial al Ministerului de Externe a declarat pentru Reuters: „Informaţiile care vin de la locul accidentului sunt foarte îngrijorătoare”.

Ieri, televiziunea de stat iraniană a continuat să difuzeze imagini cu credincioşii care se roagă la Altarul Imam Reza din oraşul Mashhad, oraşul natal al lui Raisi, precum şi în Qom şi în alte locaţii.

În Iran, cea mai înaltă funcţie este cea de Lider Suprem, în timp ce preşedintele este şef al guvernului.

Dacă acesta din urmă moare, demisionează sau este eliberat din funcţie, puterea este transferată prim-vicepreşedintelui, care este în prezent Mohammad Mokhber.

Apoi, în 50 de zile, trebuie convocate alegeri.

  Peste noapte, agenţia de presă de stat turcă Anadolu şi agenţia de presă iraniană Fars au declarat că o dronă Akinci furnizată de Ankara a detectat o „sursă de căldură” într-o zonă din estul Azerbaidjanului şi că la faţa locului au fost trimise imediat echipe de salvare privind căutarea elicopterului preşedintelui iranian Ebrahim Raisi, care a dispărut după o aterizare de urgenţă din cauza vremii nefavorabile.

Între timp, Rusia a trimis 50 de echipe şi de vehicule speciale pentru căutări.

Lasă un răspuns