Sindicatul Europol a susținut duminică seara târziu că „politicienii” au pus polițiștii și jandarmii să oprească prin orice mijloace fermierii și transportatorii să intre în București și să îi împiedice să blocheze drumurile publice.
„Coaliției de guvernământ îi este frică de democrație” și se folosește de oamenii legii pentru a intimida, au mai susținut reprezentanții polițiștilor.
Sindicatul Europol a afirmat că în aceste zile, când mai multă lume s-a solidarizat cu fermierii și transportatorii care protestează de aproape o săptămână, că s-a ajuns „într-una dintre cele mai penibile situații ca instituție”.
Sindicatul Europol a lansat acuzații foarte grave, susținând că se face presiune asupra polițiștilor pentru a-i împiedica pe protestatari să ajungă la guvern.
Europol arată cu degetul spre ministrul de Interne, Cătălin Predoiu, secretarul de stat în Ministerul Afacerilor Interne, Bogdan Despescu, și chestor-șef de poliție Benone-Marian Matei, Inspectorul general al Poliției Române.
Sindicatul Europol a publicat și niște imagini despre care susține că sunt dovezi pentru ceea ce a afirmat despre șefii din MAI.
„În cele două imagini aveți dovada celor afirmate mai sus.
În prima poză avem extras dintr-o procedură a poliției rutiere unde se stipulează INTERDICȚIA de a bloca drumul public cu autospeciala de poliție.
În a doua poză sunt îndemnurile adj insp șef de la IPJ CS, cel care în trecut amenința polițiștii care și-au permis să îi sancționeze pe cei care transportau lemne ilegal, însă, de această dată le cere subalternilor săi, să culeagă informații, să îi urmărească și să îi blocheze pe cei care vor să manifeste pașnic.
Totul în numele partidului!”, a mai scris Europol.Sindicatul Europol le-a cerut polițiștilor și jandarmilor să refuze ordinele „ilegale” și au transmis cetățenilor să nu îi condamne pe oamenii legii aflați în stradă.
„Le cerem polițiștilor/jandarmilor să refuze dispozițiile/ordinele ilegale și să nu facă compromisuri pentru a salva clasa politică și guvernanții de contactul cu realitatea din țară.
Nu vă sacrificați pentru guvernanții care nu au dat doi bani pe drepturile voastre, chiar de curând, când s-a pus problema aplicării legii salarizării.
Pentru cetățenii care critică și condamnă polițiștii pe care îi văd în stradă, să știți că nu sunt ei de vină, ci șefii lor care îi obligă la aceste gesturi.
Iar celor care ne conduc le spunem JOS LABELE de pe structurile MAI.
Poliția și Jandarmeria sunt în slujba cetățenilor, nu a celor care azi ocupă vremelnic funcții politice de conducere în instituțiile statului”, au mai scris reprezentanții Europol.
Ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, a declarat, joi seara, legat de protestul transportatorilor şi fermierilor, care au fost opriţi să intre în Bucureşti, că forţele de ordine „nu fac altceva decât să respecte legea”.
„Nu facem altceva decât să aplicăm legea şi eu le mulţumesc celor care o fac, cu promptitudine, cu fermitate, dar şi cu tact, în acelaşi timp.
Situaţia, după cum vedeţi, este sub control.
Mă bucur că nu s-au făcut forţări iraţionale şi că lucrurile nu au derapat şi aş face şi un apel către toţi care protestează să rămână în litera şi în spiritul legii”, a afirmat Predoiu la Digi24.Protestele au luat amploare în week-end.
În mai multe orașe, oamenii spun că s-au solidarizat cu transportatorii și fermierii care protestează de aproape o săptămână.
În timpul protestului de la Constanța, sâmbătă seară, un luptător SAS a fost filmat în timp ce punea genunchiul pe o mașină și îndrepta o armă spre un autovehicul.
Reprezentanţii Inspectoratului de Poliţie Constanţa au afirmat că arma respectivă avea muniţie neletală.
„Unul dintre participanţii la trafic nu a respectat dispoziţiile poliţiştilor aflaţi în dispozitiv şi s-a îndreptat cu autoturismul către participanţii la acţiunea de protest, precum şi către efectivele dispozitivului de ordine şi siguranţă publică”, potrivit IPJ Constanța.
„Este regretabil gestul făcut de polițistul din cadrul Serviciului de Intervenție și Acțiuni Speciale.
Asta dovedește încă o dată că oamenii politici care conduc MAI pun presiune excesivă pe polițiști să execute dispoziții/ordine care nu au niciun temei legal”, a transmis Europol Constanța, potrivit Ziua de Constanța.
După acest incident, activista civică Angi Şerban, participantă la protestele „Corupţia Ucide”, a acuzat că a fost ridicată efectiv din casă, din pat, de către Poliţie, pentru o postare pe Facebook, în care făcea referire la gestul polițistului care îndrepta arma spre o mașină.
„Dacă în democrație, la un protest pașnic iese poliția cu pușca, nu cumva e legitim să iasă și poporul cu cocktailu’?”, a scris ea la finalul mesajului adresat Ministerului de Interne.Duminică seară, în Constanța au ieșit din nou sute de transportatori pentru a protesta pe mai multe bulevarde, ei fiind însoţiţi de echipaje de poliţie şi jandarmi.Și în București, oamenii s-au strâns duminică în Piața Constituției pentru a doua seară în semn de solidaritate cu transportatorii și fermierii.
Și la Ploiești, zeci de şoferi de autoturisme au mers în coloană pe centura de vest, cu viteză redusă, în semn de susţinere a protestelor, conform News.ro.