Unii dintre au cumpărat fermele unde munceau din greu acum 20 de ani.
Alţii au luat bani europeni şi au făcut cu ei afaceri de succes.
Este exemplul mai multor români plecați în Spania prezentați într–un reportaj difuzat de site-ul Observator.
Căpşunarii de ieri sunt patronii de azi.
Sorin este unul dintre miile de români care a ajuns în Spania în 2004, imediat ce a terminat liceul.
A lucrat pentru spanioli, în condiţii grele, la cules de căpşuni.
Azi, după 20 de ani, spaniolii lucrează pentru el.
În urmă cu opt ani, a devenit stăpân pe plantaţiile de căpşuni, scrie site-ul Observator.
5 milioane de tone de căpşuni pleacă anual în toată Europa, din zona Lepe.
Un oraş din sudul Spaniei unde trăiesc şi muncesc mii de români, iar fructele pe care le culeg azi vor ajunge până mâine dimineaţă în Franţa.
Sunt sute de sere la marginea orașului.
Iar aici lucrează în continuare mulți români, chiar dacă unii dintre ei au devenit patroni.
Mulți nu-și mai văd viitorul acasă, în România, se arată în reportaj.
„Noi am învăţat bine.
Toţi colegii mei puteam să ridicăm România, să fie peste ei.
Că noi la muncă suntem mai buni şi mai deştepţi şi mai inteligenţi.
Ce ne-a lipsit a fost o strategie naţională prin care să dezvoltăm agricultura cu bani de la UE şi să ne ţinem oamenii în ţară.
Aşa cum visa tot românul acum două decenii”, spune Sorin.