Schoenherr și Asociații SCA a asistat Piraeus Bank în legătură cu vânzarea participației sale într-un portofoliu de credite preponderent neperformante (NPE) către APS.
Portofoliul, care se referă la creanțe în valoare nominală de 400 de milioane de euro, constă în aproximativ 2.
000 de credite de consum și garantate cu ipoteci imobiliare.
Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) a finanțat o cotă de 30% din participație, restul fiind finanțat de APS din fonduri proprii și conturi gestionate.
„Ne bucurăm că am asistat Piraeus Bank în legătură cu vânzarea participației sale în acest portofoliu de credite neperformante în România”, a declarat partenerul Matei Florea, coordonatorul echipei Schoenherr implicate în acest proiect.
„Timp de peste un deceniu, Schoenherr a acordat asistență juridică în legătură cu unele dintre cele mai mari tranzacții având ca obiect portofolii de credite neperformante din România, contribuind astfel la sprijinirea funcționării sistemului bancar românesc.
” Înființată în 1916, Piraeus Bank este astăzi cea mai mare bancă din Grecia în ceea ce privește creditele și depozitele clienților.
Grupul a ieșit de pe piața românească în 2018, odată cu vânzarea operațiunilor sale bancare locale către fondul de investiții american JC Flowers, tranzacție în care Piraeus a fost asistată de Schoenherr România, în calitate de consultant juridic.
APS este unul dintre principalii investitori și administratori de credite neperformante, activ în 15 țări.
În prezent, APS gestionează peste 100 de portofolii de credite neperformante cu o valoare nominală totală de peste 11 miliarde euro.
BERD este unul dintre principalii investitori instituționali din România.
Până în prezent, banca a investit peste 10,9 miliarde euro în 525 de proiecte din țară, concentrându-se pe dezvoltarea continuă a sectorului financiar și a piețelor de capital, pe finanțarea infrastructurii și pe stimularea productivității sectorului privat.
Echipa Schoenherr și Asociații SCA care a asistat Piraeus Bank în acest proiect a fost coordonată de Matei Florea (partner) și i-a inclus pe Valeria Stropșa (senior attorney at law) și Silviu Lazăr (senior attorney at law).
Aspectele de dreptul concurenței și autorizare a investiției străine directe au fost gestionate de echipa de concurență, UE și comerț exterior a firmei, coordonată de Georgiana Bădescu (partner).