Geoană, despre trimiterea sistemului Patriot Kievului: România nu devine ţintă suplimentară pentru Rusia dacă ar trimite mai mult suport pentru Ucraina

Spread the love

Secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, a afirmat joi că dacă că România va trimite sau nu în Ucraina sistemul Patiot este o decizie pur internă, însă oferirea de ajutor suplimentar nu ar face ca România să devină o ţintă suplimentară pentru Rusia.

Mircea Geoană a spus joi la Radio Europa FM că „a sprijini Ucraina este singurul lucru raţional şi strategic corect pe care-l avem de făcut în acest moment”, potrivit News.

ro.

Geoană a precizat că a discutat inclusiv cu producătorul sistemelor Patriot „pentru a vedea unde sunt şi în alte părţi ale lumii eventuale baterii care sunt disponibile, dislocabile şi de trimis către Ucraina”.

Întrebat de temerea invocată de Români că Rusia ar putea să se răzbune, făcând deja declarații în acest sens, Geoană a subliniat că Kremlinul „foloseşte comunicarea agresivă ca o pârghie de influenţare a opiniei publice din ţările NATO”.

Aceasta consideră că ”nu are nicio legătură trimiterea de susţinere suplimentară pentru Ucraina din America, din Franţa, Germania sau România cu retorica de la de la Moscova”.

Premierul Marcel Ciolacu a afirmat săptămâna aceasta că este „prematur” să se spună dacă România va da sau nu sistemul Patriot Ucrainei, decizia, „extrem de importantă”, urmând a fi luată în cadrul CSAT.

Ministrul Apărării, Angel Tîlvăr, a declarat marţi, despre sistemul Patriot care au urma să fie dat Ucrainei, că „nu a zis nimeni că trebuie să îl dăm”.

El a precizat că este vorba de patru sisteme, din care doar unul este operaţional, şi a arătat că „le-am luat tocmai pentru nevoia României de a-şi apăra teritoriul naţional, iar acest sistem operaţional este indispensabil”.

La rândul său, preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a declarat luni despre donarea unui sistem Patriot către Ucraina că este un subiect care nu trebuie politizat şi că este o decizie care se va lua după analiza structurilor responsabile în acest domeniu, în CSAT.

Premierul Marcel Ciolacu declarase duminică, într-o emisiune la Antena 3, că „preşedintele Iohannis va avea discuţii cu primul ministru, cu ministrul apărării, CSAT” pe tema ajutorului pentru Ucraina.

Asta după ce președintele Klaus Iohannis s-a declarat „deschis discuțiilor” ca România să ofere Ucrainei un sistem de apărare antiaeriană Patriot, el făcând aceste declarații în 7 mai, la Casa Albă, după o întâlnire cu președintele american Joe Biden.

Lasă un răspuns