Președintele României a promulgat un act normativ pentru modificarea și completarea Legii nr.
272/2004 privind protecția și promovarea drepturilor copilului, inițiat de parlamentarii liberali pentru a corecta anumite disfuncționalități referitoare la noțiunea de înstrăinare părintească.
Parlamentara clujeană Cristina Burciu a declarat că înstrăinarea părintească reprezintă starea de fapt în care unul dintre părinți obstrucționează sau distruge fără nicio justificare relația copilului cu celălalt parinte, de ceIe mai multe ori pe fondul unui conflict judiciar existent sau anticipat.
„Verificarea acestor situații se bazează pe o analiză aprofundată a comportamentului copilului în raport cu părintele înstrăinat, precum și pe analiza motivelor acestuia.
Practic, înstrăinarea părintească (alienarea părintească) se referă la situațiile în care un copil este manipulat de către unul dintre părinți să respingă celălalt părinte fără motive întemeiate.
În noua lege, termenul de „înstrăinare părintească” este definită ca fiind o formă a violenței psihoIogice, prin care unul dintre părinți, în mod intenționat, urmărit sau asumat, generează sau acceptă și folosește o situație în care copiIuI ajunge să manifeste reținere sau ostilitate nejustificate sau disproporționate față de ceIăIaIt părinte”, a afirmat Cristina Burciu.
Legea nr.
123/2024 stabilește în mod fără echivoc modalităţile în care poate fi constatată înstrăinarea părintească, precum și efectele juridice ale constatării existenţei acesteia.
Documentul legislativ instituie măsuri concrete de rezolvare a disputelor judiciare dintre părinții care se confruntă cu aceste probleme, în contextul creșterii numărului litigiilor aferente.
„Astfel, se reglementează faptul că toate audierile minorilor de până la 14 ani nu se vor putea realiza în lipsa unui psiholog din partea Direcțiilor de Asistență Socială și Protecția Copilului.
Totodată, audierea copiilor se va putea desfășura doar după administrarea tuturor probelor din dosar, astfel încât instanța de judecată să cunoască toate detaliile înainte de a discuta cu minorii.
Noua lege clarifică conflictele legate de exercitarea în comun a autorităţii părinteşti, precum și procedurile de păstrare a relaţiilor personale între copii şi părintele cu care aceştia nu locuiesc constant.
Nu în ultimul rând, actul normativ recent intrat în vigoare stabilește concret modalitatea în care fiecare dintre părinţi va contribui la cheltuielile de creştere şi educare ale copilului.
Sunt convinsă că Legea nr.
123/2024, a cărei coinițiator sunt, își va atinge în cel mai scurt timp obiectivele scontate, respectiv împiedicarea abuzurilor asupra copiilor, intervenția fermă a autorităților în cazurile de înstrăinare părintească, precum și creșterea conștientizării fenomenului în rândul judecătorilor, psihologilor și altor profesioniști care lucrează cu copii și familii, fapt ce va determina o mai bună gestionare a acestor cazuri”, a conchis Cristina Burciu.
Citiți monitorulcj.
ro și pe Google NewsCITEȘTE ȘI:Copyright 2021 monitorulcj.
ro