Președintele american Joe Biden a invocat privilegiul executiv, atribut legal care îi conferă dreptul de a păstra secrete anumite înregistrări oficiale, pentru a bloca accesul la înregistrările audio de când a fost audiat de procurorul special Robert Hur privind modul defectuos în care a gestionat documente clasificate, relatează Reuters.
Înregistrările au fost cerute de republicanii din Camera Reprezentanților.
Potrivit scrisorii prin care Departamentul de Justiție informează comitetul judiciar din Camera Reprezentanților despre decizia președintelui, Joe Biden a blocat și accesul la înregistrarea cu audierea lui Mark Zwonitzer, consilier care îi scrie discursuri președintelui.
Camera Reprezentanților intenționează joi să continue pașii procedurali pentru a vota pentru punerea sub acuzarea a procurorului general Merick Garland pentru refuzul de a pune la dispoziție înregistrările.
„Deși colaborarea noastră cu Congresul a fost extraordinară, avem, de asemenea, reponsabilitatea de a asigura confidențialitatea documentelor juridice când dezvăluirea lor ar compromite investigații viitoare”, a scris Carlos Felipe Uriarte, un asistent al procurorului general.
„Procurorul general trebuie să tragă o linie prin care să protejeze departamentul de influență politică nepotrivită”, a continuat oficialul.
Garland l-a numit pe procurorul special Robert Hur în urmă cu un an pentru a-l ancheta pe Biden privind gestionarea defectuasă a unor documente clasificate în perioada petrecută ca vicepreședinte al lui Barack Obama.
În cele din urmă, Hur a decis să nu recomande urmărirea penală, într-un raport publicat în februarie 2024, în care îl descrie pe președintele american ca fiind un „om în vârstă cu o memorie proastă”.
În raportul său de 388 de pagini, Hur se referă în special la un interviu de cinci ore, întins pe parcursul a două zile, cu Joe Biden, în timpul căruia spune că a observat că „memoria sa s-a înrăutățit”.
„Nu-și mai amintea când a fost vicepreședinte”, nu mai știa exact în ce an a început sau s-a încheiat mandatul său și nici exact anul în care a murit fiul său cel mare, Beau, a precizat el.
Aceste concluzii ale procurorului special au fost respinse de către Joe Biden.
„Sunt un om în vârstă şi ştiu ce fac, la naiba.
Nu am probleme de memorie”, a spus Joe Biden, 81 de ani, denunţând ferm faptul că raportul susţine că a uitat data morţii fiului său Beau.
„Cum naiba îndrăzneşte?”, a spus el.
Ancheta a constatat că Biden a luat de la Casa Albă documente cu informaţii clasificate despre războiul american din Afganistan şi despre alte chestiuni de securitate naţională, inclusiv un memoriu scris de mână către preşedintele de atunci, Barack Obama, în 2009, în care erau aduse argumente împotriva unei sporiri planificate a trupelor în Afganistan, precum şi note scrise de mână legate de şedinţe de informare a serviciilor de informaţii şi întâlniri de securitate naţională, se arată în raportul lui Robert Hur.