Parteneriatul „fără limite” este un termen inventat cu ocazia vizitei lui Vladimir Putin la Beijing în februarie 2022 cu doar câteva zile înainte de a ordona invazia la scară largă a Ucrainei.
Deși Putin este acum un paria internațional, sprijinul Chinei este la fel de consistent, scrie Sky News.
Dar după ce Washingtonul a promis că va urmări instituțiile financiare care facilitează operațiunile Moscovei, exporturile chinezești către Rusia s-au diminuat în lunile martie și aprilie, în scădere față de creșterea puternică de la începutul anului.
Un ordin executiv al președintelui Joe Biden din decembrie anul trecut permite aplicarea de sancțiuni secundare băncilor străine care derulează operațiuni cu mașinăria de război a Rusiei, permițând Trezoreriei SUA să le elimine din sistemul financiar global condus de dolarul american.
Acest lucru, împreună cu eforturile recente de reconstruire a relațiilor cu Statele Unite, ar putea face ca Beijingul să fie reticent în a promova în mod deschis o mai mare cooperare cu Rusia – în ciuda a ceea ce ar putea dori Moscova, consideră analiștii.
„Din cauza războiului, Rusia are o nevoie disperată de orice fel de parteneriat”, a declarat Alexandra Prokopenko, cercetător la Centrul Carnegie Rusia Eurasia din Berlin, adăugând că Beijingul a oferit „o adevărată linie de salvare” pentru Moscova.
„China nu este doar o piață pentru petrolul și gazele rusești, care reprezintă principala sursă de valută pentru bugetul rusesc, ci și China a devenit o sursă foarte importantă de importuri pentru Rusia”, a spus ea.
Lui Putin nu-i va plăcea să fie partenerul junior, dar este un rol pe care este în mod clar dispus să îl accepte, având în vedere beneficiile.
Anul trecut, schimburile comerciale dintre cele două națiuni au urcat vertiginos la 240 de miliarde de dolari – o creștere de peste 25%.
Energia ieftină circulă într-un sens; mașinile și telefoanele se întorc.
Dar Occidentul se teme că nu este tot ceea ce importă Rusia.
SUA și alții cred că produsele chinezești și bunurile cu dublă utilizare, cum ar fi mașinile-unelte și microelectronica, alimentează, de asemenea, mașinăria de război a Kremlinului, umplând lacunele critice din industria sa militară.
China neagă furnizarea de armament propriu-zis și menține o poziție neutră față de Ucraina.
Însă afirmațiile nu au reușit să atenueze suspiciunile, secretarul de stat american Antony Blinken reiterându-și astăzi „profunda îngrijorare”.
„China cunoaște liniile roșii”, a declarat Prokopenko, referindu-se la preocupările Washingtonului cu privire la amploarea sprijinului acordat de Beijing.
În opinia sa, parteneriatul dintre Xi și Putin ar trebui privit „ca parte a unui mare, mare joc între SUA și China”.
În acest sens, așadar, această vizită va fi probabil mai mult simbolică decât orice altceva.
Este prima călătorie în străinătate a noului mandat prezidențial al lui Putin și semnalează prioritățile acestuia.
Dar în ceea ce privește aspectul optic – doi lideri puternici care sfidează presiunea occidentală – unul dintre ei este în mod clar mai puternic decât celălalt, scrie Sky News.