Liderul naționalist olandez Geert Wilders a anunțat miercuri seara încheierea unui acord pentru formarea unei coaliții de guvernare, după negocieri care au durat aproape jumătate de ani, relatează Reuters.
Wilders, care a influențat politicile de imigrație ale Olandei de pe băncile opoziției începând cu 2006 și este cunoscut pentru opiniile sale radicale cu privire la islam, a anunțat încheierea cu succes a negocierilor purtate între 4 partide.
„Avem o înțelegere între negociatori”, le-a spus Wilders jurnaliștilor la Haga.
Încheierea acordului pune capăt impasului în care clasa politică olandeză a intrat în data de 22 noiembrie a anului trecut, când Partidul Libertății condus de Wilders a devenit câștigătorul surpriză al alegerilor parlamentare, fără a avea însă o majoritate clară.
„Vom forma un guvern”, a confirmat miercuri seara și Pieter Omtzigt, liderul partidului centrist Noul Contract Social.
„Vom aștepta să vedem pe cine propune Wilders drept candidat pentru funcția de prim-ministru”, a adăugat el.
Wilders anunțase în luna martie că renunță la intenția de a deveni el însuși premier pentru a avansa negocierile între partide.
Presa olandeză scrie că Ronald Plasterk, un veteran al Partidului Laburist din Olanda, este favorit pentru funcție.
Plasterk s-a retras din politică în 2017 însă a revenit pentru a conduce o parte a negocierilor pentru formarea noului guvern.
El a ocupat portofoliul educației și științei între 2007 și 2010 și a fost ulterior ministrul olandez al internelor între 2012 și 2017.
După retragerea din politică el a fondat o companie farmaceutică și a activat în continuare în mediul universitar, fiind profesor la Universitatea Amsterdam.
Nominalizarea sa pentru funcția de premier nu a fost confirmată oficial deocamdată.
Anunțul privind formarea coaliției vine după negocieri maraton care au început la primele ore ale zilei de miercuri și au durat nu mai puțin de 16 ori, partidele ajungând în sfârșit la un consens și cu privire la mai multe subiecte cheie din domeniul economiei.
Din noua coaliție de guvernare vor face parte Partidul Libertății al lui Wilders, Noul Contract Social, formațiunea BoerBurgerBeweging (BBB) fondată de fermierii olandezi și Partidul Popular pentru Libertate și Democrație din care face parte actualul premier olandez Mark Rutte.
Rutte asigură interimatul funcției din noiembrie anul trecut.
Deși Wilders și ceilalți lideri ai coaliției nu au dezvăluit deocamdată detalii ale acordului de guvernare, analiștii se așteaptă ca acesta să includă o înăsprire a legislației privind imigrația în Olanda.
Wilders, un populist care are legături apropiate cu alți lideri asemănători din Europa precum premierul maghiar Viktor Orban, a făcut în timpul campaniei promisiuni generoase privind creșterea cheltuielilor cu sistemul medical și reducerea vârstei de pensionare.
Analiștii consideră însă că niciunul dintre celelalte 3 partide din coaliție nu vor susține astfel de măsuri având în vedere constrângerile bugetare.