Blinken anunță un nou ajutor american pentru Kiev, în timp ce Putin spune că forțele ruse avansează pe toate fronturile în Ucraina

Spread the love

Rusia a revendicat miercuri încă două sate din nord-estul Ucrainei, precum și o localitate simbolică din sud, în timp ce în cadrul unei vizite la Kiev a șefului diplomației americane, Antony Blinken, a anunțat un nou ajutor pentru Ucraina, subliniind că este decizia ucrainenilor dacă lovesc teritoriul rus, relatează AFP și Reuters.

„Vom oferi 2 miliarde de dolari suplimentari în finanțare militară străină pentru Ucraina”, a spus Blinken, la o conferință de presă comună la Kiev, alături de ministrul de externe ucrainean Dmytro Kuleba.

„Am pus totul laolaltă într-un fond de întreprindere de apărare, primul de acest fel”.

Blinken a spus că sprijinul pentru Ucraina vine într-un „moment critic”, deoarece țara se confruntă cu un nou atac rusesc.

El a asigurat în aceeași zi că ajutorul militar american este „pe drum”, promițând că „va face o diferență reală pe câmpul de luptă”.

„Grăbim livrarea de muniție, vehicule blindate, rachete, apărare antiaeriană – le grăbim să ajungă pe linia frontului pentru a proteja soldații, pentru a proteja civilii”, a spus Blinken în timpul unei conferințe de presă la Kiev.

Blinken a anunțat ajutorul în timp ce trupele ucrainene luptau împotriva unei noi incursiuni terestre rusești în regiunea Harkov și a spus că se așteaptă ca președintele Joe Biden să se întâlnească cu Volodimir Zelenski în săptămânile următoare.

Totodată, șefului diplomației americane a subliniat că este decizia Ucraina dacă va lovi pe teritoriul rus.

„Nu am încurajat sau favorizat loviturile în afara Ucrainei, dar, în cele din urmă, depinde de Ucraina să ia decizii cu privire la modul în care conduce acest război”, a spus Antony Blinken, în timp ce Moscova a avertizat Occidentul împotriva oricărui atac asupra teritoriului rus cu arme fabricate în vest.

Președintele Vladimir Putin a declarat miercuri că forțele ruse își îmbunătățesc pozițiile în fiecare zi de-a lungul frontului din Ucraina în toate direcțiile și că avansul are loc conform planului.

La o întâlnire la Kremlin cu ministrul Apărării Andrei Belousov, secretarul Consiliului de Securitate Serghei Şoigu şi generali de vârf, Putin a declarat că munca armatei „se derulează conform planului” aprobat de Statul Major.

„Cu cât lucrați mai eficient în prima linie, cu atât avem mai multe șanse să rezolvăm această problemă în mod pașnic”, a spus Putin generalilor.

„Asta este ceea ce ne-am străduit mereu să facem și am vorbit mereu despre asta”.

Ministerul rus al Apărării a raportat cucerirea a două localități la câteva ore după ce ucrainenii au recunoscut că au cedat teren în regiunea Harkov (nord-est), unde Moscova a lansat o ofensivă pe 10 mai.

Armata rusă a susținut într-o declarație că a „eliberat localitățile Glibokié și Lukiantsi din regiunea Harkov” și că „a avansat, de asemenea, adânc în apărarea inamicului”.

Acest atac din nord, în apropierea graniței, a luat prin surprindere forțele ucrainene, slăbite de lipsa armelor, munițiilor și soldaților după mai bine de doi ani de război și luni de bâlbe în rândul occidentalilor cu privire la ajutorul care trebuie acordat aliatului ucrainean.

Cel puțin două persoane au fost ucise și în urma unui atac cu rachete rusești asupra Dnipro, un oraș mare din centrul-estul Ucrainei, a spus guvernatorul regiunii Dnipropetrovsk, raportând „infrastructură deteriorată”.

În nord-est, armata rusă a ocupat rapid mai multe sate în ultimele zile, după o campanie lungă și de bombardamente masive.

„Aproximativ 8.

000 de persoane”, majoritatea „femei, bătrâni, persoane cu mobilitate redusă, persoane cu dizabilități și copii”, au fost evacuate din localitățile afectate de luptele care au avut loc la aproximativ treizeci de kilometri de Harkov, capitala omonimă a regiunii și al doilea oraș ca mărime al Ucrainei, conform serviciilor de urgență.

Înainte de anunțul rusesc cu privire la capturarea de noi sate, armata ucraineană a declarat că și-a retras trupele în „anumite locuri din zonele Lukiantsi și Vovceansk, din cauza acțiunilor (.

.

.

) inamicului”.

„Au fost efectuate manevre pentru a salva viețile soldaților noștri, unitățile au fost mutate în poziții mai avantajoase”, a declarat purtătorul de cuvânt al forțelor din regiune, Nazar Voloșin.

Potrivit canalului de Telegram DeepState, rușii au reușit să ocupe o fâșie de aproximativ 80 km2 în jurul Lukiantsi și o alta de 53 km2 spre Vovceansk.

Unii analiști militari cred că Moscova ar putea astfel forța Ucraina să-și retragă trupe din alte zone ale liniei frontului, în special în est, cum ar fi în jurul orașului strategic Ceasiv Iar, în regiunea Donețk, unde de asemenea soldații ruși avansează.

Zelenski spunea marți că regiunile Donețk și Harkov se confruntă cu cele mai dificile situații în acest moment.

Ritmul lent al ajutorului european și blocajul de luni de zile a celui al Statelor Unite, pe seama disensiunilor politice interne, au plasat Ucraina într-o poziție dificilă.

Autoritățile ucrainene asigură că Harkovul nu este amenințat de un atac la sol.

Dar acest oraș a fost subiectul bombardamentelor devastatoare rusești de săptămâni întregi, în special la nivelul rețelei energetice.

Citește și:Die Welt publică documentul secret care ar fi putut pune capăt războiului din Ucraina.

Putin și Zelenski urmau să negocieze la un summitUrmărește LIVE ultimele evoluții ale războiului din Ucraina

Lasă un răspuns