Castelul din Gilău își redeschide în acest weekend porțile pentru public

Spread the love

  Castelul Rákóczi-Bánffy din Gilău, una dintre bijuteriile istorice ale Transilvaniei, își redeschide în acest weekend porțile după un proces de renovare meticulos și amplu, care a durat șapte ani și care a avut scopul de a-l transforma într-un centru cultural multifuncțional și o destinație turistică de excepție.

 Astfel, pe 17 și 18 mai 2024, publicul este invitat să participe la Zilele Porților Deschise și la un picnic special pentru familii.

Evenimentul include activități captivante pentru toate vârstele, aducând la viață atmosfera medievală într-un cadru autentic și plin de istorie.

Programul celor două zile de evenimente este:Vineri, 17 mai 17:00-19:00- Activități medievale pentru copii și adulți, organizate de Compania Salina, incluzând tir cu arcul și arbaleta, jocuri medievale, demonstrații de scrimă, confecționarea de bijuterii și multe altele- Tururi ghidate în limbile maghiară și română, în colaborare cu Asociaţia Korzo- Muzică populară din Ţara Călatei, cu participarea lui Varga István „Kiscsipás”- Picnic19:00- Concertul formației TokosSâmbătă, 18 mai 12:00 – 20:00- Activități medievale pentru copii și adulți, organizate de Compania Salina, incluzând tir cu arcul și arbaleta, jocuri medievale, demonstrații de scrimă, confecționarea de bijuterii și multe altele- Tururi ghidate în limbile maghiară și română, în colaborare cu Asociaţia Korzo- Muzică populară din Ţara Călatei- Picnic19:00Concert și jam session cu Loose Neckties Society.

Invitat special: Novák PéterIntrarea în incinta castelului este gratuită și se face pe jos, pe la intrarea principală prin intrarea principală de pe str.

1 decembrie 1918 nr.

243.

Pentru evitarea aglomerației, se recomandă ca mașinile să fie lăsate în parcarea din zona centrală a Gilăului.

Renovarea Castelului Rákóczi-Bánffy din Gilău a fost inițiată de omul de afaceri Elek Nagy și a fost realizată cu ajutorul biroului de proiectare arhitecturală Tektum Architectura & Arta și a biroului de consultanță pentru proiecte RegioConsult.

În 2017, proiectul a câștigat finanțare europeană, iar lucrările au început în 2018, cu cooperarea ADD Concept și Kvadrum Axis.

Valoarea totală a proiectului a fost de 7,12 milioane de euro (peste 30 de milioane de lei), finanțarea fiind asigurată de Uniunea Europeană, guvernul Ungariei și Fundația „Tradiții Transilvane” prezidată de Elek Nagy, care a contribuit cu peste 3 milioane de euro.

Renovarea va continua anul viitor cu restaurarea parcului castelului și a castrului roman, într-un proiect de 2,15 milioane de euro.

Castelul din Gilău își are începuturile în secolul al XIII-lea, când surse scrise menționează deja o curte nobiliară aici, ca unul dintre centrele întinsei moșii a episcopilor Transilvaniei, situată la vest de Cluj.

Prima mențiune documentară a centrului domeniului episcopal (curia) din Gilău datează din 1373.

 Cea mai veche parte a castelului din Gilău, reședința episcopului, a fost construită la începutul secolului al XV-lea.

 Planul actual al castelului, cu formă pătrată și întărit cu turnuri cilindrice la colțuri, a fost realizat în anii 1540, când, din cauza înaintării turcilor, Statileo János, unul dintre ultimii episcopi catolici medievali din Transilvania, a construit o cetate modernă.

 În Evul Mediu, cetatea și moșia care aparțineau episcopiei Transilvaniei și-au schimbat frecvent proprietarii.

 În perioada domniei celor doi principi Rákóczi, castelul a fost transformat într-una dintre cele mai spectaculoase reședințe princiare din Transilvania, un palat confortabil cu modificări semnificative la clădirile interioare și fortificații.

 Castelul a funcționat ca una dintre cele mai importante reședințe ale principilor Rákóczi până în anii 1660, apoi a fost preluată de Dénes Bánffy pentru familia sa.

În anii 1830-1840, castelul a căpătat forma actuală, însă a fost distrus parțial de un incendiu în 1861 și reconstruit după 1871.

Naționalizat în perioada comunistă, castelul a funcționat ca școală pentru copii cu dizabilități între 1972 și 2002.

 În 2012, castelul a fost restituit fiului ultimului proprietar, Tamás Barcsay, profesor de istorie stabilit în Canada.

Doi ani mai târziu, Elek Nagy, un om de afaceri cu multiple legături clujene, a cumpărat castelul monument istoric, pe care mai apoi l-a donat Fundației „Tradiții Transilvane”.

 Citiți monitorulcj.

ro și pe Google NewsCITEȘTE ȘI:Copyright 2021 monitorulcj.

ro

Lasă un răspuns