Sabin Sărmaș: Drogurile în școlile Clujului sunt un fenomen generalizat (P)

Spread the love

  “Am vorbit cu zeci de părinți îngroziți de epidemia de droguri din școli.

Pentru că este o epidemie, iar cifrele oficiale nu spun adevărul.

Nu e vorba, cum fals s-a lăsat în general de înțeles, doar de cazuri răzlețe, doar de școli de elită sau doar de copii de bani gata.

E un fenomen generalizat, care afectează pe toată lumea.

Cum putem noi ajuta părinții să-și protejeze copiii, când povestea asta este invizibilă pentru actuala administrație a orașului?”, se întreabă Sabin Sărmaș, candidat independent pentru Primăria municipiului Cluj-Napoca.

Ministrul Justiției, Alina Gorghiu, declara zilele trecute că cel mai tânăr român care a ajuns la spital din cauza consumului de droguri are doar opt ani.

“Vârsta copiilor care devin dependenți de substanțe psihotrope e în scădere și pare să fie doar o chestiune de timp până când unii dintre ei vor începe să-și piardă viața”, mai spune Sabin Sărmaș, candidatul “clujenilor invizibili”, cel care este creditat cu cele mai mare șanse să îl învingă pe Emil Boc la alegerile din 9 iunie.

 Într-un interviu din luna martie, șefa Inspectoratului Școlar Cluj (ISJ), Marinela Marc, admitea că sunt copii de 12-13 ani care consumă droguri și că substanțele halucinogene, în special etnobotanicele, ajung în toate școlile din județ.

“Este imperios ca o nouă administrație locală responsabilă să se implice direct alături de ISJ, profesorii din școli, Serviciul Antidrog, Centrul de Prevenire, Evaluare si Consiliere Antidrog, organizațiile de părinți și asociațiile non-guvernamentale în dezvoltarea, coordonarea și implementarea unor programe și strategii pe termen lung nu doar de prevenție a consumului de droguri, ci și de reabilitare a consumatorilor.

Vreau să construim la Cluj primul centru public din țară specializat în tratarea dependenților de droguri.

 În clipa de față, în România nu există așa ceva.

Cine vrea să scape de dependența de droguri, se internează la psihiatrie, printre bolnavi cu alte afecțiuni.

Numai că nici acolo tratamentul nu este complet, spun medicii specializați, iar riscul de recidivă rămâne ridicat”, detaliază Sabin Sărmaș.

 Potrivit datelor unor studii ale Agenției Naționale Antidrog (ANA), vârsta medie a minorilor care încep să consume droguri este de 13 ani.

La nivel național, unul din zece copii a consumat cel puțin o dată în viață un anumit tip de drog.

Publicat la comanda candidatului independent Sabin Sărmaș.

Cod Mandatar Financiar: 24240078CITEȘTE ȘI:Copyright 2021 monitorulcj.

ro

Lasă un răspuns