Vicepremierul italian Matteo Salvini a anunțat că partidul său Liga va propune reintroducerea serviciului militar obligatoriu în Italia, un plan respins imediat tocmai de ministrul apărării de la Roma, Guido Crosetto, relatează Euractiv.
„Liga aproape a terminat redactarea unui proiect de lege pentru reintroducerea serviciului militar universal, cu 6 luni de obligativitate pentru băieți și fete, ca serviciu comunitar pe bază regională”, a anunțat Salvini la o paradă a forțelor armate organizată la Vicenza.
Italia a eliminat serviciul militar obligatoriu în urmă cu 20 de ani însă în contextul agresiunii rusești din Ucraina și a avertismentelor tot mai vocale privind pericolul ca Rusia să atace un stat membru al NATO, subiectul reintroducerii serviciului militar este discutat în mai multe țări europene, inclusiv România.
Fostul președinte Traian Băsescu a declarat în luna martie că reintroducerea stagiului militar obligatoriu este o necesitate, în timp ce președintele Klaus Iohannis s-a pronunțat mai degrabă împotrivă, la fel ca premierul Marcel Ciolacu.
În Italia, Salvini a prezentat obligativitatea serviciului militar ca o formă esențială de educație civică, afirmând în acest sens că persoanele care completează serviciul militar pot contribui apoi la eforturile autorităților de protecție civilă, misiuni de căutare și salvare, protecția pădurilor în timpul unor incendii șamd.
Salvini a subliniat că, spre deosebire de sistemul abrogat în 2004, cel propus de partidul său va fi unul pe bază regională, care nu îi va obliga pe cei încorporați să meargă la sute de kilometri distanță de casă pentru a efectua stagiul militar.
Însă comentariile sale au fost respinse imediat de ministrul italian al apărării Gudio Crosetto, prezent la rândul său la parada militară de la Vicenza.
Crosetto, un membru al partidului Fratelli d’Italia condus de premierul Giorgia Meloni, a spus că forțele armate au nevoie de profesioniști și expertiză și că nu sunt o platformă pentru educarea tinerilor.
„Serviciul civil universal nu privește forțele armate”, a subliniat el de două ori.
El a declarat de asemenea că forțele armate au un rol esențial în apărarea valorilor democratice și a sugerat că orice discuție privind reintroducerea încorporării trebuie să se axeze pe roluri civile, nu militare.