Marea Britanie nu are de gând să copieze SUA și să oprească unele vânzări de arme către Israel dacă armata israeliană va lansa o operațiune terestră majoră asupra Rafah, a anunțat ministrul britanic de externe David Cameron pentru BBC.
Oficialul a subliniat că nu sprijină planurile Israelului pentru o ofensivă terestră la Rafah, dar oprirea vânzărilor de arme ar „face Hamas mai puternic”.
El a adăugat că Marea Britanie furnizează doar 1% din armele Israelului.
Săptămâna aceasta, președintele american Joe Biden a luat una din cea mai dure decizii în privința relații strategice cu Israelul când a anunțat că SUA „nu furnizează armele” dacă Israelul va continua cu o invazie planificată a Rafah, orașul din sudul Gazei unde se adăpostesc aproximativ 1,4 milioane de persoane.
Israelul a declarat că va continua cu operațiunile planificate la Rafah, în ciuda faptului că SUA și alți aliați avertizează că o ofensivă terestră ar putea duce la victime civile în masă și o criză umanitară.
Premierul israelian Benjamin Netanyahu s-a angajat să elimine batalioanele Hamas despre care Israelul spune că au sediul la Rafah.
În interviul pentru BBC, Cameron a spus că nu va sprijini o ofensivă la scară largă lui Rafah până când nu va fi furnizat un „plan detaliat” privind modul în care civilii vor fi protejați.
Dar el a susținut că SUA „se află într-o poziție total diferită” față de Marea Britanie, deoarece este „un furnizor masiv de armament”Cameron a spus că ultima dată când a fost îndemnat să pună capăt vânzărilor de arme către Israel, când trei britanici au fost uciși într-un atac aerian asupra lucrătorilor umanitari din Gaza, „câteva zile mai târziu a avut loc un atac brutal al Iranului asupra Israelului”.
„Doar pentru a anunța astăzi că ne vom schimba abordarea cu privire la exporturile de arme, ar face Hamas mai puternic și ar face mai puțin probabil un acord cu ostatici”, adaugă el.
El a spus că dorește, în schimb, să se concentreze pentru a facilita pătrunderea de ajutor umanitar în Gaza și „nu este cu adevărat interesat de trimiterea de mesaje” prin mișcări politice, cum ar fi oprirea vânzărilor de arme.
„Sunt interesat de ce putem face pentru a maximiza presiunea britanică pentru a obține rezultate care să sprijine viața oamenilor – inclusiv prin eliberarea ostaticilor, inclusiv a cetățenilor britanici”, a explicat Cameron.
În replică, Jonathan Ashworth, un membru senior al cabinetului laburist din umbră, a spus că dacă va avea loc o ofensivă la scară largă asupra lui Rafah, „nu vrea să vadă armele de fabricație britanică folosite în acea ofensivă”.
Premierul israelian Benjamin Netanyahu a respins avertismentul preşedintelui american Joe Biden că va opri unele livrări de armament către Israel dacă acesta atacă Rafah, afirmând că ţara sa este pregătită să reziste de una singură dacă va fi necesar.
„După cum am spus deja, dacă trebuie, vom lupta cu unghiile”, a spus Netanyahu într-o declaraţie video, conform Reuters și Agerpres.
„Dar noi avem mult mai mult decât unghiile noastre, şi cu acea putere a spiritului, cu ajutorul lui Dumnezeu, împreună vom învinge!”, a adăugat el.
Armata israeliană dispune de muniţia de care are nevoie pentru operaţiunile de la Rafah şi alte operaţiuni planificate, a declarat joi purtătorul de cuvânt al Forţelor de apărare israeliene (IDF), contraamiralul Daniel Hagari.