Epidemia de rujeolă evoluează în continuare în România, spune Alexandru Rafila, avertizându-i pe adulți să se vaccineze deoarece riscă o formă „mult mai agresivă”

Spread the love

Ministrul Sănătăţii Alexandru Rafila a declarat sâmbătă că epidemia de rujeolă evoluează în continuare în țara noastră.

El a remarcat că epidemia evoluează în întreaga Uniune Europeană, dar în România, „probabil mai mult decât în alte ţări”, și a făcut apel la vaccinarea copiilor şi a adulţilor nevaccinaţi sau care nu au trecut prin boală, arătând că „forma e mult mai agresivă la adult”, scrie News.

ro.

„Epidemia de rujeolă evoluează în continuare în România.

Sunt câteva judeţe care sunt mai afectate, în general focare care apar acolo unde sunt comunităţi cu grad redus de acoperire vaccinală.

România, este – evoluează în toată Uniunea Europeană – dar în România probabil mai mult decât în alte ţări”, a declarat Rafila, răspunzând unei întrebări.

Ministrul a încurajat părinţii să îşi vaccineze copiii.

De asemenea, i-a încurajat să se imunizeze şi pe adulţii nevaccinaţi.

„Încurajăm parinţii care nu şi-au vaccinat încă copiii să o facă, pot să o facă la medicul de familie, chiar şi adulţii care nu au trecut prin boală sau nu au fost vaccinaţi o pot face, pentru că formele care apar, şi de multe ori decesele, au apărut la adolescenţi sau la adulţi care nu erau protejaţi.

Ori dacă intră in contact o astfel de persoană cu un copil care are pojar, forma e mult mai agresivă la adult, pentru că avem şi alte boli, şi altă vârstă şi reacţionăm diferit”, a argumentat Rafila.

Conform celei mai recente statistici, de la sfârşitul lunii aprilie, în intervalul 1 ianuarie 2023 – 28 aprilie 2024, în România au fost notificate 13.

985 de cazuri confirmate cu rujeolă, din care 15 decese – 4 în judeţul Braşov, 4 în Municipiul Bucureşti, 3 în judeţul Giurgiu, două în judeţul Argeş, unul în judeţul Mureş şi unul în judeţul Sibiu.

Al 15-lea deces (înregistrat în județul Giurgiu) a fost raportat la o persoană de sex masculin, în vârstă de 42 de ani, cu antecedente necunoscute de vaccinare antirujeolică, având două comorbidităţi: boala toxică a ficatului cu colestază și hipertensiune esenţială.

Cele mai numeroase cazuri de îmbolnăvire, peste 5.

000, se înregistrează la categoria de vârstă 1 – 4 ani.

În perioada 1 ianuarie 2023 – 31 decembrie 2023, în România fuseseră notificate 2.

805 de cazuri confirmate cu rujeolă, din care trei decese.

Tot sâmbătă, cunoscutul medic pediatru Mihai Craiu afirmă că, în comunităţile de copii unde ratele de vaccinare împotriva rujeolei sau a tusei convulsive sunt foarte scăzute, rata de multiplicare a bolii este foarte mare.

„Fiecare nou caz care apare într-o comunitate de copii cu puţină vaccinare, să zicem la grădiniţă sau la creşă, vor apărea între 16 şi 20 de noi cazuri de rujeolă în jurul unui bolnav sau 12 până la 17 cazuri de tuse convulsivă în jurul unui bolnav”, a afirmat Mihai Craiu sâmbătă, într-o intervenţie telefonică la postul de televiziune Digi24.

„Ăsta e viitorul către care ne îndreptăm”, a atras atenția medicul, subliniind din nou importanţa vaccinării.

Mihai Craiu consideră că obligativitatea privind vaccinarea „în acest moment nu ar fi o soluţie”, pentru că acest lucru ar putea duce la creşterea „vaccinării la chiuvetă” şi nu a celei reale.

Citiți și:

Lasă un răspuns