Cântărețul olandez Joost Klein a lipsit vineri de la repetițiile Eurovision Song Contest în urma unui „incident”, a declarat Uniunea Europeană de Radiodifuziune (EBU), care organizează evenimentul, într-un comunicat, relatează Reuters.
„În prezent investigăm un incident care ne-a fost raportat, care îl implică pe artistul olandez.
El nu va repeta până la o nouă decizie”, a transmis Uniunea Europeană de Radio și Televiziune (EBU), adăugând că nu va face alte comentarii în acest moment.
Nu era clar dacă Klein, a cărui melodie „Europapa” îl transformase inițial în unul dintre favoriți, va apărea în finala de sâmbătă.
Joi, peste 10.
000 de oameni au manifestat în orașul Malmo, din sudul Suediei, unde are loc competiția, împotriva participării Israelului.
Organizatorii Eurovision au rezistat apelurilor de a exclude Israelul din cauza războiului din Gaza, declanșat după atacul Hamas din 7 octombrie, argumentând că această competiție este un eveniment apolitic.
Reprezentanta Israelului, Golan, în vârstă de 20 de ani, s-a calificat joi în finală și a devenit una dintre favoritele caselor de pariuri pentru a câștiga competiția.
La o conferință de presă de joi seară, mai mulți interpreți, printre care și Klein, și-au semnalat frustrarea că dezbaterea privind includerea Israelului – garantată după calificarea cântăreței Eden Golan în semifinale – ar putea umbri cel mai mare eveniment de muzică live din lume, notează The Guardian.
Klein, care ar fi urmat să cânte chiar înainte de Dolan sâmbătă seara, în finală, a fost întrebat în cadrul unei conferințe de presă dacă melodia sa privind libera circulație, Europapa, ar putea fi la înălțimea motto-ului unificator al competiției.
El a spus clar: „Cred că aceasta este o întrebare bună pentru EBU”.
Candidata Israelului la Eurovision, Eden Golan, a devenit una dintre favoritele caselor de pariuri pentru a câștiga concursul Eurovision de anul acesta, după ce s-a calificat joi în semifinale, în ciuda huiduielilor din timpul spectacolului și a protestelor în fața arenei pe care se ține concursul în Suedia.
Potrivit Eurovision World, un site web care adună cotele de pariuri de la 15 dintre cele mai mari bookmarkere din Europa, Israelul este văzut ca având o șansă de câștig de 22%, pe locul doi după Baby Lasagna din Croația, care este văzut cu o șansă de 41%.
În februarie, EBU a exclus definitiv posibilitatea excluderii Israelului, argumentând că „în cazul Rusiei, radiodifuzorii ruşi au fost suspendaţi din EBU din cauza neîndeplinirii persistente a obligaţiilor de membru şi pentru încălcarea valorilor serviciului public”.
În faţa nemulţumirilor continue, EBU a declarat într-un comunicat de presă că este un „apărător al libertăţii de exprimare” şi că „susţine dreptul celor care doresc să manifesteze paşnic” în faţa arenei din Malmö.
Citește și: