Președintele rus Vladimir Putin a înaintat candidatura lui Mihail Mișustin pentru funcția de prim-ministru către Duma de Stat, camera inferioară a parlamentului rus, a anunțat președintele Dumei de Stat, Viaceslav Volodin, citat de agenția de stat rusă Tass.
„Președintele Vladimir Vladimirovici Putin a înaintat o propunere privind candidatura lui Mihail Vladimirovici Mișustin pentru funcția de prim-ministru către Duma de Stat”, a scris Volodin pe canalul său de Telegram.
Politicianul a amintit că Duma de Stat, „pentru prima dată în istoria Rusiei moderne, va forma componența guvernului: aprobarea liderului guvernului, adjuncții săi și miniștrii federali”.
„Deputații își vor exercita noile competențe stabilite prin amendamentele la Constituția Federației Ruse în 2020”, a spus Volodin.
„Intrăm într-o nouă etapă de lucru în comun între puterea legislativă și cea executivă.
Dacă problemele anterioare au fost explicate adesea prin neajunsuri ale guvernului sau ale unuia dintre miniștri, acum atât guvernul, cât și deputații Dumei de Stat vor purta responsabilitatea rezultatului.
”, a conchis Volodin.
Candidatura lui Mișustin pentru un nou mandat în fruntea guvernului rus va fi discutată în ședința plenară a Dumei de Stat care este programată să înceapă la ora 14.
00 (aceeași cu ora României).
În ședința plenară, Mișustin va prezenta mai întâi un raport, apoi deputații îi vor adresa întrebări, după care sunt planificate discursuri din toate cele cinci fracțiuni din Duma de Stat.
În urma discuției, se va vota aprobarea candidaturii premierului.
Conform regulilor Dumei de Stat, rezultatul votului este oficializat printr-o rezoluție a Camerei Parlamentului.
Mihail Mișustin, în vârstă de 58 de ani, conduce guvernul din ianuarie 2020.
El a fost șeful Serviciului Federal de Taxe înainte de a-l înlocui pe Dmitri Medvedev ca prim-ministru.
Mișustin are al treilea cel mai lung mandat în fruntea guvernului rus (4 ani, 3 luni și 21 de zile), după Medvedev (7 ani, 8 luni, 8 zile între 2012-2020) și Viktor Cernomirdin (5 ani, 3 luni și 9 zile între 1992-1998).
Potrivit legii, guvernul a demisionat după inaugurarea prezidenţială care a avut loc pe 7 mai.
Foştii miniştri şi vicepremieri continuă să lucreze, dar acum în calitate de interimari.
Ei vor rămâne în funcție până la numirea noului guvern.