Rusia sărbătorește joi victoria Uniunii Sovietice asupra Germaniei naziste în cel de-al Doilea Război Mondial, într-un moment în care relațiile cu Occidentul se deteriorează tot mai mult, iar trupele rusești avansează în Ucraina, oferind Kremlinului optimism în privința victoriei, scrie Reuters.
Într-un discurs rostit la parada din Piața Roșie, Vladimir Putin a lansat un nou avertisment pentru Occident.
HotNews.
ro a transmis cele mai importante momente ale paradei:11:40 Parada din Piaţa Roşie s-a încheiat destul de repede, după mai puțin de o oră, cu o demonstraţie a echipelor de acrobație aeriană.
11:35 Pe larg, despre discursul lui Vladimir Putin.
Liderul de la Kremlin a atins în special chestiunea „distorsionării adevărului” despre Al Doilea Război Mondial, perioada „dificilă” prin care trece Rusia, dar și determinarea de a răspunde Occidentului.
Cu armele nucleare, nici mai mult nici mai puțin.
„Astăzi vedem cum adevărul despre cel de-al Doilea Război Mondial este distorsionat.
Îi împiedică pe cei care sunt obişnuiţi să îşi construiască politica lor în esenţă colonială pe ipocrizie şi minciună.
Ei demolează monumentele comemorative ale adevăraţilor luptători împotriva nazismului, îi pun pe piedestal pe trădătorii şi colaboratorii naziştilor, şterg memoria eroismului şi nobleţei soldaţilor-liberatori, a marelui sacrificiu pe care l-au făcut în numele vieţii.
Revanşismul, batjocorirea istoriei şi dorinţa de a-i justifica pe actualii adepţi ai naziştilor fac parte din politica generală a elitelor occidentale de a alimenta din ce în ce mai multe conflicte regionale, ostilitatea interetnică şi interreligioasă şi de a limita centrele suverane şi independente de dezvoltare mondială”, a spus Putin, potrivit News.
ro.
„Respingem pretenţiile de exclusivitate ale oricărui stat sau alianţă.
Ştim unde duc astfel de ambiţii exorbitante.
Rusia va face totul pentru a preveni o ciocnire globală, dar, în acelaşi timp, nu vom permite nimănui să ne ameninţe.
Forţele noastre strategice sunt mereu în alertă”, a continuat el.
„În primii trei ani lungi şi dificili ai Marelui Război pentru Apărarea Patriei, Uniunea Sovietică, toate republicile fostei Uniuni Sovietice au luptat cu naziştii practic unul la unul, în timp ce aproape întreaga Europă lucra pentru puterea militară a Wehrmachtului.
Aş dori să subliniez faptul că Rusia nu a minimalizat niciodată importanţa celui de-al doilea front şi a asistenţei Aliaţilor.
Onorăm curajul tuturor soldaţilor din coaliţia anti-Hitler, al luptătorilor din rezistenţă, al luptătorilor clandestini, al partizanilor şi curajul poporului chinez, care a luptat pentru independenţa sa împotriva agresiunii Japoniei militariste.
Şi ne vom aminti mereu, niciodată, niciodată nu vom uita lupta noastră comună şi tradiţiile inspirate de alianţă”, a mai spus liderul de la Kremlin.
„Rusia trece acum printr-o perioadă dificilă, de piatră de hotar.
Soarta Patriei, viitorul ei depinde de fiecare dintre noi.
Astăzi, de Ziua Victoriei, ne dăm seama de acest lucru şi mai acut şi mai clar şi ne uităm invariabil la generaţia învingătorilor – curajoşi, nobili şi înţelepţi, la capacitatea lor de a păstra prietenia şi de a îndura adversitatea, de a fi întotdeauna încrezători în ei înşişi şi în ţara lor, de a iubi Patria cu sinceritate şi din toată inima”, a mai spus președintele rus.
„Sărbătorim Ziua Victoriei în contextul unei operaţiuni militare speciale.
Toţi participanţii acesteia – cei de pe linia întâi, de pe linia de contact – sunt eroii noştri.
Ne înclinăm în faţa statorniciei şi sacrificiului de sine, a altruismului dumneavoastră.
Întreaga Rusie este alături de voi.
Veteranii noştri cred în voi şi sunt îngrijoraţi pentru voi.
Implicarea lor spirituală în destinele şi faptele voastre leagă de nezdruncinat generaţia de eroi ai Patriei.
Astăzi ne plecăm capetele în faţa memoriei luminoase a tuturor celor cărora Marele Război Patriotic le-a luat viaţa.
În memoria fiilor, fiicelor, taţilor, mamelor, bunicilor, străbunicilor, soţilor, soţiilor, fraţilor, surorilor, rudelor şi prietenilor.
Ne plecăm capetele în faţa veteranilor Marelui Război Patriotic care ne-au părăsit.
Ne plecăm capetele în faţa memoriei civililor ucişi de bombardamentele barbare şi de atacurile teroriste ale neonaziştilor.
În faţa camarazilor noştri de arme care au căzut în lupta împotriva neonazismului, în lupta dreaptă pentru Rusia”, a mai spus el.
11:00 Omul de afaceri Ilan Șor, condamnat la închisoare în Republica Moldova, apropiata sa Marina Tauber, vicepreședinta și deputata fostului partid Șor, și bașcana Găgăuziei Evghenia Guțul au fost la parada militară de la Moscova, de unde au și postat un selfie.
10:45 După ce a cerut un minut de reculegere, Putin a încheiat cu aceste cuvinte: „Pentru Rusia! Pentru victorie! Ura!”, mii de soldați răspunzând cu trei urale puternice.
10:24 Putin a făcut referire la războiul din Ucraina și la confruntarea cu Occidentul.
„Rusia trece printr-o perioadă dificilă, viitorul țării depinde de noi”, a spus el.
10:19 „Vedem cum adevărul despre Al Doilea Război Mondial este denaturat”, a spus Putin.
„Rusia nu a denigrat niciodată rolul aliaților în Al Doilea Război Mondial”, a adăugat el.
„Rusia va face totul pentru a evita o confruntare globală”, a adăugat el.
Dar „nu vom permite nimănui să ne amenințe”, a subliniat liderul de la Kremlin.
„Forțele strategice sunt mereu gata de luptă”, a asigurat el, cu referire la armele nucleare ale Moscovei.
10:15 Putin ține în aceste momente un discurs, adresat forțelor militare și rușilor în general, dar și comunității internaționale, care urmărește evenimentul.
10:10 Putin, comandantul-șef al forțelor armate ale Rusiei, inspectează parada pentru a 21-a oară, în timp ce peste 9.
000 de persoane și 70 de echipamente sunt expuse.
„Coloana include regimente, batalioane și companii pe tipuri și ramuri de trupe, echipaje de la Suvorov )școala militară), Nakhimov (școala navală), școli de cadeți, bărbați din Armata Tineretului, femei – personal militar, cazaci și o orchestră militară combinată”, a declarat săptămâna trecută ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu, pentru agențiile de presă rusești.
El a precizat că participanții la „operațiunea militară specială” – formula folosită de Moscova pentru războiul împotriva Ucrainei – defilează și în acest an.
Parada se încheie cu un survol al echipelor de acrobație aeriană ale Forțelor Aeriene Ruse.
Linia de vehicule militare va fi condusă de un tanc T-34-85, care aduce aminte de parada de anul trecut, când a fost singurul tanc prezent.
După T-34-85, o procesiune de vehicule blindate moderne va traversa Piața Roșie, prezentând capacitățile militare ale Rusiei.
Vor fi vehicule blindate Tiger, VPK-Ural, Typhoon-K și transportoare blindate de trupe BTR-82A.
Sistemele mobile de rachete strategice Iars, componente vitale ale apărării nucleare a Rusiei, își vor face, de asemenea, apariția.
Pe lângă Iars, la paradă vor participa și lansatoare de sisteme de rachete tactice operaționale Iskander-M și sisteme de rachete antiaeriene S-400.
Vladimir Putin, care a ajuns la putere la doar opt ani după destrămarea Uniunii Sovietice, este așteptat să ia cuvântul la parada de Ziua Victoriei din Piața Roșie.
Oficialii au anunțat că la parada propriu-zisă vor fi expuse mai puține echipamente militare decât la paradele care aveau loc înainte de invazia Rusiei în Ucraina.
Putin își prezintă războiul ca parte a unei lupte cu Occidentul, pe care îl acuză că a uitat rolul jucat de Uniunea Sovietică în înfrângerea Germaniei naziste.
Marți, liderul de la Kremlin a început un nou mandat de șase ani, după victoria zdrobitoare din alegerile pe care criticii le-au catalogat drept fraudate.
„Vreau să mă înclin în fața eroilor noștri, a participanților la operațiunea militară specială, în fața tuturor celor care luptă pentru Patrie”, a declarat Putin în momentul în care a depus jurământul.
Putin a promis victoria în acest război, în care forțele rusești avansează împotriva forțelor ucrainene, în ciuda ajutorului de sute de miliarde de dolari din partea Statelor Unite și a aliaților săi.
Însă sfârșitul războiului este încă departe.
Dovadă au stat atacurile atribuite ucrainenilor, care au lovit peste noapte cel puțin două regiuni rusești.
Uniunea Sovietică a pierdut 27 de milioane de oameni în cel de-al Doilea Război Mondial, inclusiv multe milioane în Ucraina, dar în cele din urmă a împins forțele naziste înapoi spre Berlin, unde Hitler s-a sinucis, iar steagul roșu al victoriei sovietice a fost ridicat deasupra Reichstagului în 1945.
Capitularea necondiționată a Germaniei naziste a intrat în vigoare la ora 23:01, pe 8 mai 1945, marcată drept „Ziua Victoriei în Europa” de către Franța, Marea Britanie și Statele Unite.
La Moscova era deja 9 mai, care a devenit „Ziua Victoriei” a Uniunii Sovietice în ceea ce rușii numesc Marele Război Patriotic din 1941-45.
Paradele vor avea loc în mai toate marile orașe ale Rusiei.
Spre deosebire de unele dintre paradele din trecut, la Moscova nu vor fi prezenți lideri din Occident.
Rusia a precizat că ambasadorii țărilor „neprietenoase” – în general Occidentul și cele care sprijină Ucraina – nu au fost invitați la paradă.
Vor fi însă prezenți liderii din Belarus, Kazahstan, Kârgâzstan, Tadjikistan, Turkmenistan, Uzbekistan, Cuba, Laos și Guineea-Bissau.
Nici Rusia, nici Ucraina nu publică date fiabile privind numărul de oameni pe care i-au pierdut în război, deși estimările serviciilor de informații occidentale plasează numărul total de morți și răniți la câteva sute de mii.
Oficialii ruși avertizează că războiul din Ucraina intră în cea mai periculoasă fază de până acum – Putin a avertizat în repetate rânduri cu privire la riscul unui război mult mai amplu care ar putea să implice cele mai mari puteri nucleare ale lumii.
Criza s-a adâncit în ultimele săptămâni: Președintele american Joe Biden a avizat un ajutor de 61 de miliarde de dolari pentru Ucraina, Marea Britanie a declarat că Ucraina are dreptul de a lovi Rusia cu arme britanice, iar președintele francez Emmanuel Macron a refuzat să excludă trimiterea de trupe franceze pentru a lupta împotriva forțelor rusești.
Rusia a reacționat luni, anunțând că va exersa desfășurarea de arme nucleare tactice în cadrul unui exercițiu militar, acuzând amenințările din partea Franței, Marii Britanii și Statelor Unite.