Premierul bulgar interimar Dimitar Glavcev a anunțat că „Bulgaria va continua să sprijine ferm Ucraina”, în cadrul unei videoconferințe telefonice pe care a avut-o cu premierul ucrainean Denas Şmîhal, potrivit Mediapool.
bg, citat de Rador Radio România.
„De la începutul acestui război neprovocat, Bulgaria a oferit ajutor constant Ucrainei la toate nivelurile posibile – politic, financiar, militar, umanitar și diplomatic”, a spus Glavcev, citat de Serviciul de presă al Guvernului de la Kiev.
Guvernul ucrainean a anunțat și dimensiunile specifice ale ajutorului militar de care are nevoie Ucraina.
În timpul conversației, s-a discutat despre nevoia de „artilerii, proiectile, sisteme de apărare antiaeriană și alte elemente importante care să-i ajute pe soldații ucraineni să obțină victoria”.
În comunicatul guvernului bulgar nu există informații despre eventuale pachete ulterioare de ajutor militar, care sunt clasificate în Bulgaria.
Ucraina are nevoie urgentă de dotări suplimentare pentru apărarea aeriană, iar aceasta este una dintre principalele așteptări ale Kievului în ceea ce priveşte Bulgaria.
Formaţiunea GERB a reamintit recent că există deja o decizie a parlamentului de a asigura apărare antiaeriană din 8 decembrie.
În prezent, există informații că Ministerul Apărării, care a solicitat creșterea ajutorului, pregătește două pachete de ajutoare militare pentru Ucraina.
Ucraina așteaptă de la Bulgaria şi sisteme de apărare antiaeriană și rachete antiaeriene pentru acestea.
Nevoia de muniție, pe care Bulgaria o are la dispoziție, este de asemenea continuă.
Bulgaria are sisteme de rachete S-300 și S-200 Vega, care pot fi folosite și în Ucraina.
Bulgaria a trimis deja rachete defecte pentru sistemele de rachete antiaeriene S-300.
Cu o anumită întârziere și aproximativ 100 de vehicule blindate de transport de trupe.
Miercuri, s-a anunţat că România va discuta propunerea de a trimite unul dintre sistemele sale de apărare aeriană Patriot în Ucraina.
Premierul Glavcev a confirmat, la rândul său, că va participa la Conferința pentru Reconstrucția Ucrainei, care va avea loc la începutul lunii iunie a acestui an la Berlin.
Scopul principal al evenimentului este mobilizarea sprijinului internațional pentru reconstrucție, reformă și modernizarea Ucrainei după sfârşitul agresiunii ruse.
Glavcev a susținut și inițiativa „Formula pentru pace” prezentată de președintele ucrainean Volodimir Zelenski.
Este un plan conceptual al cărui scop este de a pune capăt războiului din Ucraina și de a obține o pace cuprinzătoare și de durată, care are la bază păstrarea integrităţii teritoriale a Ucrainei.
Pe parcursul conversației, au fost subliniate și bunele relații dintre cele două state, care sunt întărite și mai mult de diaspora bulgară istorică în Ucraina, care numără aproximativ 200.
000 de persoane, potrivit Mediapool.
bg, citat de Rador Radio România.