UE intenționează să interzică partidelor politice și think-tank-urilor să accepte finanțare rusă ca parte a celei mai recente runde de sancțiuni împotriva Moscovei, a informat Bloomberg pe 6 mai, relatează Kyiv Independent.
Blocul european a adoptat deja 13 pachete de sancțiuni ca răspuns la invazia pe scară largă a Ucrainei de către Rusia, cu scopul de a submina mașinăria de război a Moscovei.
Liderii UE sunt așteptați să introducă o a 14-a rundă de sancțiuni în lunile următoare.
Potrivit Bloomberg, interzicerea finanțării rusești ar putea avea un impact asupra partidelor de extremă dreapta din Europa, precum AfD din Germania și Adunarea Națională a lui Marine Le Pen, ambele fiind acuzate anterior de legături cu Rusia.
Mai multe țări europene au acuzat Rusia că finanțează politicieni de extremă dreaptă și că difuzează propagandă pro-Kremlin în UE înaintea alegerilor pentru Parlamentul European.
UE lucrează, de asemenea, la o propunere de limitare a importurilor de gaz lichefiat rusesc (GNL) ca parte a viitorului al 14-lea pachet de sancțiuni, a declarat comisarul european pentru energie, Kadri Simson, pe 6 mai, după cum a raportat European Pravda.
În ciuda obiectivului Bruxelles-ului de a nu mai avea combustibili fosili ruși până în 2027, mai mulți membri ai UE rămân foarte dependenți de gazul rusesc, iar importurile de GNL din Rusia au atins niveluri record anul trecut.
UE a anunțat interzicerea importurilor de petrol rusesc pe mare imediat după invazia Ucrainei din februarie 2022, dar blocul comunitar nu a interzis GNL, în ciuda solicitărilor repetate ale statelor baltice și ale Poloniei.
Dar Rusia furnizează UE 40% din gazele sale și 30% din petrolul său.
Vorbind la o conferință de presă la Kiev, Simson a spus că în prezent nu există sancțiuni împotriva GNL rusesc, dar miniștrii energiei din UE „au luat o decizie și au propus un instrument pentru a limita accesul gazelor naturale lichefiate rusești la terminalele noastre energetice”, transmite European Pravda.