Germania și majoritatea țărilor Uniunii Europene păreau pregătite să boicoteze o ceremonie de la Kremlin pentru a-l învesti pe Vladimir Putin pentru un nou mandat de șase ani, marți, deși Franța și alte câteva state sunt așteptate să trimită reprezentanți, în ciuda apelului de la Kiev de a nu face acest lucru, relatează Reuters.
Un înalt oficial de la Kremlin a declarat că i-a invitat pe șefii tuturor misiunilor diplomatice străine de la Moscova să participe la învestirea lui Putin, a informat agenția de presă Interfax.
Un diplomat european a declarat pentru Reuters că 20 de state membre UE vor boicota evenimentul, dar că se așteaptă ca alte șapte să trimită un reprezentant.
Decizia Parisului sugerează o potențială scindare în tabăra occidentală, în timp ce mai multe țări, inclusiv statele baltice, se opun vehement să-i acorde lui Putin orice formă de legitimitate și posibil să submineze atfel Ucraina în războiul său cu Rusia, după ce Moscova a lansat o invazie în urmă cu mai bine de doi ani.
Putin a câștigat în martie un al cincilea mandat cu un scor post-sovietic record, cimentându-și puterea, într-un scrutin care a avut loc la doar câteva săptămâni după ce cel mai cunoscut adversar al său, Alexei Navalnîi, a murit în închisoare.
Guvernele occidentale au condamnat realegerea ca fiind nedemocratică.
„Franța va fi reprezentată de ambasadorul său în Rusia”, a spus o sursă diplomatică franceză.
Sursa a spus că Parisul a condamnat anterior contextul de represiune în care au avut loc alegerile, privând alegătorii de o alegere reală, precum și organizarea de alegeri în teritoriile ucrainene ocupate de Rusia, pe care Franța le consideră o încălcare a dreptului internațional și a Cartei Natiunilor Unite.
Relațiile franco-ruse s-au deteriorat în ultimele luni, în timp ce Parisul și-a sporit sprijinul pentru Ucraina.
Chiar săptămâna trecută, președintele Emmanuel Macron nu a exclus trimiterea de trupe în Ucraina.
Germania a spus că nu va trimite un reprezentant la învestirea lui Putin.
Și statele baltice, care nu mai au emisari la Moscova, au exclus categoric să participe la eveniment.
Doi diplomați europeni au declarat că nu se așteptau ca Statele Unite să trimită un reprezentant la învestire, deși Washingtonul nu a făcut un anunț public.
„Credem că izolarea Rusiei, și în special a liderului său criminal, trebuie continuată”, a declarat ministrul de externe al Lituaniei, Gabrielius Landsbergis.
„Participarea la învestirea lui Putin nu este acceptabilă pentru Lituania.
Prioritatea noastră rămâne sprijinul pentru Ucraina și poporul său care luptă împotriva agresiunii ruse”.
Ministerul de Externe al Ucrainei a cerut aliaților internaționali ai Kievului să nu-l recunoască pe Vladimir Putin drept președinte legitim al Rusiei, relatează Reuters.
„Ucraina nu vede niciun temei legal pentru a-l recunoaște ca președinte ales democratic și legitim al Federației Ruse”, a spus ministerul într-o declarație, publicată înainte de învestirea lui Putin, marți.