Arborii, parcurile și grădinile publice nu sunt doar elemente decorative ale peisajului urban, ci au o mulțime de roluri și beneficii.
Spațiile verzi contribuie la purificarea aerului, la conservarea biodiversității și la menținerea echilibrului ecologic.
De asemenea, ajută la reducerea încălzirii urbane și la combaterea poluării și a zgomotului.
Nu e de mirare că tot mai multe studii – precum acesta – au scos la iveală că petrecerea timpului în natură îmbunătățește starea fizică, mentală, socială și spirituală.
Prezența spațiior verzi influențează, în mod pozitiv, dezvoltarea neurologică a copiilor, ajută la gestionarea diabetului, la combaterea cancerului și depresiei, precum și la reducerea nivelului de stres.
De asemenea, contribuie la menținerea funcției cognitive în timpul procesului de îmbătrânire și susține longevitatea.
În plus, astfel de zone sunt esențiale pentru îmbunătățirea interacțiunilor sociale, recreere și relaxare.
Schimbările climatice sunt responsabile pentru creșterea alarmantă a temperaturilor.
Aceste efecte sunt resimțite, în mod particular, de către locuitorii așa-numitelor “insule de căldură urbane”, unde suprafețele acoperite cu asfalt și beton absorb căldura în timpul zilei și o radiază înapoi în atmosferă pe timp de noapte.
Consecința? Temperaturi care le pot depăși cu până la 14 grade Celsius pe cele înregistrate în zonele suburbane, rurale sau în cartierele cu vegetație bogată.
Pe termen lung, insulele de căldură urbană pot avea consecințe negative asupra sănătății, inclusiv epuizare, deshidratare, boli circulatorii, infarct și chiar deces.
O strategie eficientă pentru a reduce impactul insulelor de căldură urbane constă în extinderea și îngrijirea spațiilor verzi din orașe.
Studiile arată că plantele au capacitatea de a reduce semnificativ temperatura percepută la nivelul suprafețelor tencuite, contribuind astfel la răcirea mediului și la îmbunătățirea confortului termicCITEȘTE CONTINUAREA PE SMARTLIVING.
RO