Andreea Soare Rusia a redislocat un batalion al Diviziei 76 Aeropurtate în Kursk şi încearcă să strângă îndeajuns de mulţi militari pentru o viitoare operaţiune ofensivă asupra nord-estului Ucrainei şi a oraşului Harkov.
Institutul pentru Studiul Războiului avertizează că Ucraina trebuie să recâştige cât mai curând iniţiativa pe câmpul de luptă, pentru că altfel Moscova va obţine mai multe avantaje în acest an.
Rusia mută un batalion al Diviziei 76 Aeropurtate în Kursk pentru a se pregăti de o posibilă contraofensivă în Harkov şi estul Ucrainei Rusia a strâns în jur de 50.
000 de militari în Belgorod, Kursk şi Briansk în cadrul grupelor ruse din Nord.
De asemenea, divizia a treia de forţe aeropurtate din Regimentul 104 se află în Kursk.
Aceşti militari se aflau anterior în Zaporojie, prin februarie şi martie, deci au fost mutaţi din sudul Ucrainei la graniţa rusă cu nord-estul Ucrainei.
Armata rusă ia, se pare, trupe din Districtul militar Leningrad şi le pregăteşte în grupele ruse din nord pentru a lupta în special pe direcţia operaţională Belgorod-Harkov.
Pe lângă trupe, sunt transferate şi echipamente militare în aceste zone.
Vezi mai multe articole din categoria externe Recent, Rusia a intensificat atacurile aeriene cu drone şi rachete în regiunile Cernihiv, Sumî şi Harkov.
De altfel, armata ucraineană a avertizat, în ultima perioadă, că Rusia ar putea să desfăşoare o operaţiune ofensivă pentru a captura oraşul Harkov, însă Institutul pentru Studiul Războiului consideră că armata rusă nu are forţele necesare pentru a ocupa oraşul, dar ar putea, prin acţiunile de ofensivă atât împotriva oraşului Harkov, cât şi a oraşului Sumî să atragă atenţia forţelor ucrainene de la alte părţi critice ale frontului.
Totodată, în contextul în care consilierul pe securitate naţională al SUA, Jake Sullivan, a declarat recent că Ucraina va desfăşura abia în 2025 operaţiuni de contraofensivă pentru recâştigarea teritoriului ocupat de ruşi, după ce va folosi, anul acesta, ajutorul primit de la SUA pentru a opri avansarea trupelor ruseşti, analiştii de la Institutul pentru Studiul Războiului cred că aceste echipamente militare americane vor permite ucrainenilor să stabilizeze frontul şi să ia iniţiativa mai curând, pentru că altfel, dacă nu vor prelua iniţiativa în 2024, vor permite ruşilor să decidă momentul, locaţia şi intensitatea atacurilor lor în Ucraina.
Doar pe 5 mai, ruşii au rănit grav 15 civili, după ce au atacat mai multe clădiri rezidenţiale cu bombe D30-SN de calibru 30 de mm.