Mesele tradiționale cu familia și prietenii sunt nelipsite în zilele de Paști.
Sărbătorile înseamnă, de cele mai multe ori, mese mai bogate decât de obicei.
Iar dacă te afli în vizită, nu este foarte politicos să le refuzi.
Nutriționiștii atrag atenția că mesele de sărbători ne pot aduce însă între 1 și 3 kilograme în plus.
Nu trebuie să uităm nici faptul că, mai ales dacă am ținut post, excesele bruște ne pot afecta starea de sănătate.
Așa că nutriționistul ne recomandă o serie de trucuri pentru a ne simți bine în aceste zile, fără să facem însă excese: secretul este să controlăm ceea ce mâncăm și bem, având grijă în ce combinații o facem, ce combinații sunt de evitat, dar și orele la care ne așezăm la masă și pauzele dintre mese.
Tradițional vorbind, masa de Paști este despre miel și ou, spune Lygia Alexandrescu, consultant în nutriție sportivă, educație alimentară și comunicare nutrițională.
La proțap sau la cuptor, în borș sau în drob, carnea de miel, vedeta acestei sărbători, este o prezență delicioasă.
Din punct de vedere nutritiv, carnea de miel este recomandată, întrucât ea conține o cantitate mare de proteine, vitamine și microelemente.
Lygia Alexandrescu, consultant în nutriție sportivă, educație alimentară și comunicare nutrițională / Foto: HotNews.
roDe exemplu, într-o portie de 100 de grame de carne de miel ne sunt furnizate urmatoarele substanțe nutritive, exprimate și in procente, ce reprezintă doza zilnică recomandată unei persoane adulte sănătoase: La fel, și despre ouă putem vorbi ca despre niște adevărate complexe energetice naturale, care trebuie consumate totuși cu măsura.
Din analiza unui ou de marime medie – de 60 de grame – rezultă 33,4 grame de albuș și 16,6 grame de gălbenuș, care au următoarea compoziție: După cum se vede, două dintre cele mai consumate alimente din această perioadă – carnea de miel și ouăle – furnizeaza o serie de nutrienți necesari bunei functionări a organismului, însă trebuie asociate cu multe legume de sezon, preparate în abur sau, cel mai indicat, crude.
Bucătăria românească oferă o mare varietate de preparate tradiționale, care se regăsesc în aceeași zi, pe aceeași masă.
Avem multe feluri de preparate tradiționale pascale și, de aceea, este important să eșalonăm meniul de Paști pe mese distanțate în timp la cel puțin o oră.
În acest fel, riscul indigestiei va fi diminuat.
„Avem carne, drob, borș de carne, friptură și bineînțeles multe glucide gustoase, adică avem cozonac, pască și mai ales alcool, care este, la fel, o glucidă.
Dacă vorbim despre managementul mesei tradiționale de Paști, atunci, mai ales dacă s-a ținut post, pentru a nu ne trezi cu starea de sănătate alterată – iar lucrurile se pot întâmpla și în timp, adică o criză digestivă poate apărea și mai târziu, nu neapărat în ziua de Paști – trebuie să controlăm foarte bine ce mâncăm și mai ales în ce combinații.
Adică este foarte important să eșalonăm meniul de Paști pe care ni l-am propus, fie ca gazde, fie ca musafiri”, arată Lygia Alexandrescu.
Masă de Paști / Foto: Nadtochiy | Dreamstime.
comIdeal este să păstrăm o pauză de cel puțin o oră între felurile de mâncare: „În felul acesta, riscul indigestiei este mult diminuat.
”În plus, salata verde, spanacul, castravetele, ridichile, rucola sunt verdețurile care trebuie să însoțească mesele bogate în carne și ouă.
Esențială este și mărimea porției de alimente consumate – este de preferat să urmărim aromele și calitatea alimentelor, și nu obținerea unui stomac plin.
Spre exemplu, putem începe dimineața de Paști cu un mic dejun cu multe legume – roșii, ridichi, ceapă verde – puțină pâine integrală, care conține multe fibre, și ou.
O altă variantă este drobul, dar este bine ca el să fie consumat separat de ouă.
Așadar, la micul dejun consumăm fie ouă, fie drob, nu împreună, mai ales în cazul în care anterior s-a ținut post.
Prânzul de Paști, când mergem în vizită sau când avem musafiri, poate începe fie cu o ciorbă de miel, fie de pasăre.
Felul doi este, de obicei, friptură sau stufat.
Într-o perioadă cu mese copioase, este bine de știut că alimentele grase și prăjite, sosurile grele (chiar și în salate), sucurile de fructe, condimentele în exces și, în general, alimentele acide sunt de evitat, deoarece pot favoriza indigestia.
De asemenea, între mese este recomandat să se consume cafea, deparece are funcție colagogă și stimulează bila prin antioxidanții pe care îi conține și gustul amar pe care îl are.
Așadar, o cafea neîndulcită este ideală între mese.
Ouă și drob / Foto: Masezdromaderi | Dreamstime.
comPasca și cozonacul sunt dulciurile-vedetă ale mesei de Paști.
Ideal este însă ca ele să fie consumate doar între mese, la 2 ore după micul dejun sau după prânz, și să nu depășească 150 – 200 de grame.
De asemenea, ideal este ca pasca și cozonacul să fie preparate în casă, pentru a avea control asupra ingredientelor.
Apa trebuie consumată pe tot parcursul mesei, în cantități mici și dese, pentru a menține sistemul digestiv activ și pentru a evita deshidratarea (care încetinește metabolismul).
Dacă vorbim despre o digestie bună, vorbim despre hidratare, explică nutriționistul Lygia Alexandrescu: „Între felurile de mâncare, este foarte important încercăm să bem apă în cantități mici – nu ingerăm o jumătate de litru de apă între felurile de pe masa de Paști, ci în cantități mici, pentru ca întregul organism să se hidrateze și funcțiile renale să nu fie forțate.
A bea apă multă dintr-odată înseamnă să eliminăm, să avem diureză rapidă și asta înseamnă să obosim rinichii, fără ca organismul să rămână hidratat.
Este de preferat să consumăm apă pe tot parcursul mesei, în cantități mici, între feluri și în acest mod ne menținem sistemul digestiv activ și evităm deshidratarea.
Știm bine că deshidratarea încetinește metabolismul.
”Pască și ouă roșii / Foto: Cristina Alexe | Dreamstime.
comConsumul de alcool necesită și el o atentie sporită de Paști.
Dacă se consumă alcool în exces, acesta poate cauza o serie de probleme, explică nutriționistul: crește presiunea arterială a sangelui, crește cantitatea de enzime hepatice necesare descompunerii lui, crește activitatea sistemului nervos central și favorizează apariția tulburărilor gastro-intestinale.
Vinul roșu este bautura sezonului și trebuie consumat cât mai natural.
De asemenea, nu trebuie uitat faptul că beneficiile sale scad odată cu creșterea cantității consumate.
În perioada sărbătorilor, sfatul nutriționistului este să nu uitați de mișcare!Mișcarea ușoară, o plimbare de o jumătate de oră dupa masă poate ajuta mult digestia și instalarea stării de bine.