Rețetă pentru cel mai bun cozonac de post cu nucă, cacao și stafide. Cum să-ți surprinzi invitații?

Spread the love

  Chiar dacă e post, asta nu înseamnă că nu poți pregăti pentru întreaga familie ceva bun fără să folosești ingredientele interzise pe perioada postului.

 Cozonacul nu lipsește niciodată de pe masa românilor, indiferent de sărbătoare.

 În acest articol vei vedea cum poți să faci cel mai bun cozonac de post cu nucă, cacao și stafide, fără lactoză.

Rețetă pentru cel mai bun cozonac de post cu nucă, cacao și stafide conține următoarele ingrediente, după rețeta prezentată de savoriurbane.

com:Pentru aluat:Pentru umplutură:Pentru sirop:Acum că avem toate ingredientele pregătite este momentul să ne apucăm de treabă.

 Pentru aluat se pregătește o maia amestecând zahărul, 100 ml lapte de migdale, 100 g făină și drojdia.

După ce maiaua a stat pe masă 10 minute se adaugă uleiul de floarea soarelui și cel de măsline.

 Mai departe adăugăm lapte de migdale, sare, vanilie, coajă rasă de lămâie și 300 g făină și începem să frământăm.

După ce am frământat bine aluatul îl lăsăm la dospit timp de o oră jumate într-un loc călduț și ferit de razele soarelui.

În timp ce aluatul stă la dospit putem să pregătim umplutura.

Luăm cele 150 g de nucă și le prăjim ușor în tigaie.

După ce s-au prăjit începem să le zdrobim, însă să fim atenți să lăsăm și câteva bucăți mai mari.

Se adaugă zahăr, cacao și vanilie și se amestecă totul până se omogenizează.

La sfârșit se adaugă puțin lapte de migdale.

Luăm aluatul dospit și îl împărțim în două părți egale.

Întindem una dintre bucățile de aluat pe masa pe care am presărat făină astfel încât să obținem un dreptunghi de cca.

40×25 cm.

Întindem jumătate din umplutură peste aluat și o nivelăm cu grijă.

Peste umplutură presărăm 100 g de stafide.

După ce am terminat și cu acest punct, rulăm bine aluatul.

Procedăm la fel și cu cealaltă bucată de aluat.

Cele două suluri de aluat le așezăm în forma literei X  și după începem să le răsucim împreună (o dată într-o parte și o dată în cealaltă) .

La final întoarcem capetele dedesubt.

Lăsăm cozonacul într-o tavă la dospit pentru circa 40 de minute în care încingem cuptorul la 170 de grade.

Cozonacul se lasă în cuptor circa 20 minute la 170 de grade, apoi 30 de minute la 160 de grade.

Siropul este cea mai simplă parte de făcut.

Punem la fiert zahărul și apa.

Nu lăsăm să scadă siropul ci îl fierbem doar până se dizolvă zahărul.

Scoatem cozonacul din cuptor și îl pensulăm imediat cu siropul de apă cu zahăr.

Acesta va da un luciu frumos cojii.

 Citiți monitorulcj.

ro și pe Google NewsCITEȘTE ȘI:Copyright 2021 monitorulcj.

ro

Lasă un răspuns