Guvernul a amânat marți cu 5 luni, până la 30 septembrie, aplicarea impozitului de 0,3% pentru clădirile cu o valoare mai mare de 2,5 milioane de lei și mașinile de peste 375.
000 de lei, pentru a permite schimbul de informații între primării și Fisc privind valoarea impozabilă.
„În deciziile de impunere pe care le emit autoritățile locale, această valoare impozabilă, care se comunică contribuabililor, nu există și atunci omul nu știe dacă datorează sau nu, fiindcă nu are informații cu privire la valoarea impozabilă”, a declarat marți ministrul Finanțelor, Marcel Boloș.
Ministrul Finanțelor a anunțat marți că Guvernul a aprobat o Ordonanță de urgență care prevede printre altele amânarea cu 5 luni, până la 30 septembrie a aplicării impozitului la marile proprietăți și averi, așa numita taxă pe lux.
Potrivit acestuia, Guvernul a stabilit prin OUG un nou mecanism prin care primăriile în evidența cărora se găsesc contribuabilii și care au clădiri cu o valoare mai mare de 2,5 milioane lei, să înștiințeze contribuabilii pentru ca mai apoi ANAF cu tot ce înseamnă structuri teritoriale județene să poată emite deciziile de impunere și să purceadă la încasarea banilor”.
Întrebat ce se va face mai exact în 5 luni și de ce nu a fost prevăzută această situație la momentul impunerii acestui nou impozit, Boloș a dat vina pe lipsa interoperabilității IT între sistemele informatice dintre primării și ANAF.
Potrivit acestuia, în urma modificărilor aprobate marți de Guvern, „pe 30 septembrie ar trebui să avem primele încasări din impozitul pe marile averi”.
Amintim că prin Legea creșterilor de taxe (L296/2023), Guvernul Ciolacu a impus un impozit special pentru bunurile scumpe: case și mașini.
Se aplică pentru:În cazul proprietăților reprezentând clădiri rezidențiale se va aplica o cotă de 0,3% asupra diferenței dintre valoarea impozabilă a clădirii comunicată de către organul fiscal local prin decizia de impunere și plafonul de 2,5 milioane lei;În cazul autoturismelor se va aplica o cotă de 0,3% asupra diferenței dintre valoarea de achiziție și plafonul de 375.
000 lei.
Ministrul Finanțelor a subliniat marți că pentru primul trimestru din acest an veniturile planificate în valoare de 99 de miliarde de lei au fost în întregime realizate de către ANAF și acum așteptăm închiderea lunii aprilie.