Vladimir Medinski, consilierul pe care Vladimir Putin l-a ales cu doi ani în urmă să conducă delegația Kremlinului la negocierile de pace cu Ucraina, afirmă că ambele părți au fost „sincere” la momentul respectiv în dorința lor de a ajunge la un acord, relatează TASS.
„Am vrut sincer să ajungem la o înțelegere atunci și vorbesc nu numai pentru partea rusă a delegației, ci și pentru cea ucraineană.
Dar, în principiu, au vrut să ajungă la o înțelegere de tip compromis”, a declarat Medinski într-o intervenție la postul TV Rusia-24.
Primele negocieri de pace între Ucraina și Rusia au avut loc imediat după începerea invaziei rusești, delegații ale celor două țări întâlnindu-se la începutul lui martie 2022 în Belarus.
O nouă rundă de negocieri a avut loc la sfârșitul lunii martie la Istanbul, după ce Ucraina acceptase să renunțe la aspirațiile de a adera la NATO și UE și să adopte un statut de țară neutră, nealiniată, cum a revendicat Moscova la momentul respectiv.
Ca negociator-șef al Moscovei, Medinski a fost unul dintre cei care au formulat această solicitare.
Statele Unite au avertizat însă în mod repetat Kievul că Rusia nu este interesată de încheierea unei păci negociate și că participarea la discuții reprezintă un paravan de fum.
Negocierile dintre Kiev și Moscova s-au prăbușit după ce Ucraina a descoperit atrocitățile comise de armata rusă la Bucea și în alte localități din care s-a retras la sfârșitul lui martie și începutul lui aprilie 2022.
Vladimir Medinski și-a reluat îndatoririle obișnuite la Kremlin după oprirea negocierilor, el fiind considerat unul dintre consilierii pe care președintele Vladimir Putin îi apreciază cel mai mult.
Înainte să fie numit consilier prezidențial în 2020, Medinski a fost ministru al culturii timp de 8 ani de zile, perioadă în care a supervizat un amplu efort de transformare a culturii ruse în una de propagandă.
Intervenția guvernului în cultură a crescut dramatic în timpul mandatului său, acesta militând pentru măsuri protecționiste în cinematografie și teatru.
El crede de asemenea că statul are nu doar obligația de a finanța cultura, ci și de a monitoriza conținutul pe care îl produce.
Urmărește ultimele evoluții din a 794-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.
RO.