Ar trebui să fie armata română obligatorie? Răzvan Biro, liderul organizației de tineret AUR, crede că tinerii ar trebui să facă armata: „să creștem într-un climat în care să ne asumăm să fim și bărbați”.
De cealaltă parte, liderul de la tineretul PMP, Marius Lucian Lupu, consideră că „armata ar trebui să fie exclusiv alcătuită din profesioniști”.
HotNews.
ro a realizat o serie de mini-interviuri video cu liderii partidelor de tineret PSD, AUR, USR, Forța Dreptei, PMP și UDMR, despre acțiunile politice ale organizațiilor cu impact asupra tinerilor din România.
Jurnalista HotNews.
ro Alexandra Nistor a abordat teme de interes pentru publicul tânăr, precum armata obligatorie, traficul de droguri, condiții în căminele studențești, LGBTQ, măsuri politice adoptate în ultimul an și sfaturi în vederea celor patru runde de alegeri de anul acesta.
*HotNews.
ro a lansat invitația participării la aceste interviuri și către TNL (tineret PNL), însă aceștia au refuzat invitația.
Publicăm astăzi primul articol din această serie.
Liderii filialelor de tineret au răspuns la următoarea întrebare: „S-a discutat în ultimele luni despre posibilitatea reintroducerii armatei obligatorii.
Ce părere are partidul pe care îl reprezentați despre acest subiect?”.
Au răspuns liderii filialelor de tineret ai PSD, AUR, USR, UDMR, PMP și Forța Dreptei.
Alexandru Ghigiu, președinte PSD Tineret: „Să vorbim despre un stadiu militar obligatoriu cred că nici nu e momentul, din punctul meu de vedere, cred că această propunere nu este una fezabilă astăzi.
Ok, o să spuneți că avem un conflict la frontieră, dar la fel cred că e bine să nu speriem lumea.
Nu știu dacă în istorie, România a avut vreodată mai multe garanții de securitate decât are astăzi, fiind membră NATO”.
Răzvan Biro, președinte AUR Tineret: „Chiar și prin programul de guvernare, am menționat că ne dorim să introducem un stagiu militar pentru tineri, de aproximativ trei luni, pentru tineri cu vârste cuprinse între 18 și 20 de ani.
În situație de război, că avem stagiu militar satisfăcut, că nu avem, tot vom fi mobilizați.
Iar în sensul acesta, este mult mai bine ca noi, tinerii, să beneficiem de o pregătire prealabilă și nu în timpul războiului, într-o situație de criză.
Așa cred că ar trebui noi, ca tânără generație, să ne dezvoltăm și să creștem într-un climat în care să ne asumăm să fim și bărbați și să punem umărul și să intervenim când se întâmplă ceva în societatea noastră”.
Mihai Costea, președinte USR Tineret: „Soluțiile la care ne-am putea gândi noi sunt modelele german și suedez, în care există un program voluntar de serviciu civil, completat ulterior cu facilități fiscale pentru cei care doresc să parcurgă acest stagiu de pregătire civilă.
Nu e vorba de pregătire armată, ci mai degrabă de pregătire pentru siguranța statului.
În sensul în care, după completarea stagiului militar, ar putea fi chemați în caz de dezastre naturale sau alte cazuri nefericite”.
Szilágyi Dóra Emese, președinte UDMR Tineret: „Nu cred că introducerea armatei obligatorii ar fi o idee bună sau că tinerii să susțină această idee.
Suntem de acord că trebuie să fim pregătiți, țara trebuie să fie pregătită, armata trebuie să fie pregătită pentru orice eventualitate, mai ales că suntem foarte aproape de un conflict armat.
Însă, cred că ar fi mai de folos ca o carieră militară să fie mai promovată în rândul tinerilor”.
Marius Lucian Lupu, președinte PMP Tineret: „Nu susținem această inițiativă, susținem că armata ar trebui să fie exclusiv alcătuită din profesioniști”.
Cristian Opriș, președinte Forța Dreptei Tineret: „Nu susținem acest lucru.
Considerăm că resursele trebuie direcționate înspre profesionalizarea armatei, înspre pregătirea militarilor care fac parte astăzi din Armata Română.
Dacă sunt persoane care doresc să urmeze acest serviciu, există posibilitatea legală de a fi rezerviști voluntari”.
CITEȘTE ȘI:Tinerii din statele bogate, reticenți să se înroleze.
Armatele Occidentului rămân subdimensionate / De ce modelul Suediei e văzut ca posibilă soluție