Noi dovezi video descoperite de CNN contrazic semnificativ două anchete ale Pentagonului, dintre care ultima a fost publicată săptămâna trecută, privind un atac sinucigaș al ISIS în fața aeroportului din Kabul, în timpul retragerii trupelor americane din Afganistan în august 2021, dezvăluie joi televiziunea americană.
Incidentul s-a soldat cu moartea a 13 militari americani și a aproximativ 170 de afgani care căutau cu disperare ajutorul SUA pentru a fugi de la preluarea de către talibani a controlului asupra Kabulului, scrie postul tv.
Timp de doi ani, armata americană a insistat asupra faptului că pierderile de vieți omenești au fost cauzate de o singură explozie și că trupele care au raportat că au intrat sub foc și că au ripostat au fost probabil confuze în urma haosului provocat.
Însă o înregistrare video captată de camera GoPro a unui pușcaș marin, care nu a mai fost văzută public în întregime până acum, arată că au fost mult mai multe focuri de armă decât a recunoscut vreodată Pentagonul.
O duzină de militari americani, care se aflau la fața locului și au vorbit cu CNN sub anonimat de teama represaliilor, au descris în detaliu focurile de armă.
Unul dintre ei a declarat pentru CNN că a auzit prima rafală mare de focuri de armă venind din locul în care se aflau pușcașii marini americani, în apropiere de locul exploziei.
„Nu au fost focuri răzlețe”, a spus pușcașul marin.
„A fost un volum masiv de focuri de armă”.
Un medic afgan care a vorbit pentru prima dată cu CNN în mod oficial a declarat că a scos personal gloanțe din răniți și, împreună cu personalul spitalului său, a numărat zeci de afgani care au murit din cauza rănilor prin împușcare.
Combinate, noile dovezi pun la îndoială credibilitatea celor două anchete militare americane și ridică întrebări serioase pentru Pentagon, care a continuat să respingă dovezile tot mai numeroase potrivit cărora civili au fost împușcați mortal, scrie CNN.
Explozia a avut loc la ora 17:36 pe 26 august 2021, în fața Aeroportului Internațional Hamid Karzai și a marcat cel mai grav incident cu victime pentru civilii afgani și trupele americane din Afganistan din ultimii zece ani.
Aici se aflau de zile întregi, sute de afgani disperați – militari în vârstă – bărbați, femei, copii și bătrâni – care stăteau în căldură toridă, sperând să intre în aeroport și să se urce în avioanele cargo americane care au transportat peste o sută de mii de persoane în siguranță.
Scena din fața porții Abbey Gate a aeroportului, unde mulțimea era cea mai densă, era macabră chiar înainte de explozie.
Foști traducători și alți afgani care au asistat la prezența NATO de aproape 20 de ani au stat în gunoaie și în apa de canalizare care umplea un canal de drenaj din beton.
Când un kamikaze ISIS a detonat un dispozitiv cu rucsac chiar deasupra canalului de beton dens populat, evacuarea a fost drastic redusă.
Pentagonul a insistat că toate morțile și rănile au fost cauzate de dispozitivul exploziv și de bilele împrăștiate în mulțime.
Deși a recunoscut că au existat focuri de armă din partea forțelor americane și britanice, a afirmat că acestea s-au limitat la trei rafele de focuri de armă aproape simultane – o rafală de 25-30 de focuri de avertisment ale trupelor britanice și două rafale de focuri de armă ale trupelor americane îndreptate spre presupușii militanți, care nu au atins pe nimeni.
Comandamentul Central al SUA a ordonat o verificare suplimentară a incidentului în septembrie 2023, după criticile aduse concluziilor anchetei sale, în special în legătură cu posibilitatea ca atentatul să fi fost prevenit.
Aceste rezultate, care au fost publicate la 15 aprilie 2024, au reafirmat că un atentator singuratic ISIS a comis atacul și au constatat că „noile informații obținute în timpul revizuirii nu au avut un impact semnificativ asupra constatărilor din investigația din noiembrie 2021”, iar revizuirea „nu a recomandat nicio modificare a acestor constatări”.
Investigația nu a dat curs numeroaselor rapoarte ale supraviețuitorilor afgani care au semnalat focuri de armă semnificative în urma exploziei.
Doar că imaginile de pe camera pușcașului marin arată altceva.
Filmarea GoPro curge aproape continuu timp de mai multe minute înainte și după explozie.
Aceasta arată 11 episoade de împușcături după explozie, pe parcursul a aproape patru minute.
Acest lucru este semnificativ mai mult decât cele trei rafale de focuri de armă „aproape simultane” despre care investigațiile Pentagonului au susținut că au avut loc.
O rafală susținută de aproximativ 17 focuri de armă are loc la puțin peste 30 de secunde după detonarea bombei, potrivit înregistrării video, iar celelalte 10 rafale au câte două-trei focuri fiecare.
În niciun moment nu sunt văzuți pușcași marini trăgând pe cameră și nimeni nu este vizibil lovit de focuri de armă.
Nu este clar unde se află atacatorii și nici spre ce trag.
În imagini apar pușcași marini, unii aflați la prima lor misiune într-o zonă de război, alergând să se adăpostească de focurile de armă și sufocându-se din cauza gazului CS eliberat atunci când explozia a rupt o canistră de pe jacheta antiglonț a unui pușcaș marin.
Postul de televiziune a verificat autenticitatea imaginilor cu mai mulți experți, care au ajuns la concluzia că acestea nu au fost editate.
Contactați de CNN reprezentanții Pentagonului au spus că vor reveni cu reacții după ce vor analiza imaginile.