Politico îl vede pe Klaus Iohannis cu șanse mari la șefia Comisiei Europene, dacă Ursula von der Leyen pleacă. Care este argumentul împotrivă

Spread the love

Publicația pe teme europene Politico consideră că președintele României se află pe lista posibililor înlocuitori ai Ursulei von der Leyen, dar aceasta este totuși în continuare favorită, Iohannis mai are suficienți competitori, iar drumul până la alegerea unui președinte al Comisiei este lung.

Șeful statului român a mai fost plasat pe o listă de posibili viitori șefi ai executivului UE într-o analiză recentă a Euronews Italia.

Politico consideră că Ursula von der Leyen este în continuare principala favorită la șefia Comisiei Europene, dar că un nou mandat nu este totuși garantat și că alte nume sunt vehiculate, fie ca alternative autentice, fie ca o modalitate de a o presa pe von der Leyen pentru obținerea unor concesii.

Președintele României este văzut ca o mână sigură și este un favorit al liderilor europeni, în special al conservatorilor, scrie Politico, care îi oferă lui Iohannis cel mai bun punctaj de pe scurta listă alcătuită a posibililor înlocuitori ai Ursulei von der Leyen: 3/5.

Atât Macron, cât și cancelarul german Olaf Scholz l-au lăudat pentru că și-a menținut țara ancorată în tabăra pro-occidentală și pro-europeană după invazia Rusiei în Ucraina – ceea ce nu se poate spune despre Ungaria, Slovacia sau Bulgaria.

Spre deosebire de Polonia, România a respectat, de asemenea, cu strictețe regulile pieței unice a UE și nu a impus în mod unilateral restricții asupra cerealelor ucrainene – ceea ce a întărit reputația lui Iohannis drept un jucător de echipă pro-european.

Contează și faptul că mulți susțin că a venit timpul ca un est-european să conducă UE.

Iar în acest caz, observă Politico, Iohannis, un vorbitor de germană, este bine plasat, provenind din aceeași familie politică din PPE ca von der Leyen.

Decizia PPE de a-și organiza congresul electoral la București atestă, de asemenea, poziția sa în rândul liderilor conservatori ai grupului, mai spune publicația pe teme europene, care observă că Iohannis este în căutarea unui post de top la nivel internațional.

Există și argumente împotriva șanselor lui Iohannis, subliniază însă Politico, spunând că decizia sa de ultim moment de a-i fura lui Mark Rutte (premierul olandez) rolul de lider al NATO a deranjat unele țări din Europa de Vest.

Apropo de acest lucru, spune Politico, șansele lui Iohannis de a deveni secretar general al NATO sunt mici, având în vedere sprijinul larg acordat de aliați lui Rutte.

Premierul croat Andrej Plenković, de asemenea membru al PPE, este un alt posibil candidat creditat de Politico cu un scor bun, egal cu cel al lui Iohannis: 3/5.

Cu șanse pe acestă listă (2/3) este inclus fostul premier italian și președinte al Băncii Central Europene, Mario Draghi.

O problemă ar fi însă că Draghi nu are o afiliere politică clară, iar PPE nu ar avea motive să cedeze postul de președinte al Comisiei.

Președinta parlamentului European Roberta Metsola, creditată cu același scor, 2/5, este de asemenea o posibilă înlocuitoare a lui von der Leyen, problemele fiind că nu are experiență executivă și că vine totuși dintr-o țară mică – Malta.

Christine Lagarde, actuala șefă a Băncii Centrale Europene, și Thierry Breton, comisar european pentru Piața Internă, amândoi francezi sunt și ei pe listă, dar cu șanse mai mici – 1/5.

Nominalizarea pentru șefia Comisiei Europene se va face după alegerile europarlamentare din iunie, în care PPE este așteptat să vină pe primul loc, iar pronosticurile nu sunt un indicator ferm – ținând cont inclusiv de faptul că von der Leyen a apărut ca o surpriză, acum cinci ani, pentru a ocupa postul.

În orice caz, nu este prima analiză care îl include pe Iohannis printre posibilii înlocuitori ai lui von der Leyen.

Zilele trecute, Euronews Italia l-a plasat pe șeful statului pe o listă scurtă, alături de Draghi, Lagarde, Lagarde, Metsola, dar și Kyriakos Mitsotakis, premierul Greciei, și Kristalina Georgieva, directoarea FMI.

Întrebat într-o conferinţă de presă susţinută în Coreea de Sud despre susținerea pentru NATO și șefia Comisiei UE, Iohannis a evitat un răspuns direct.

„Despre susţinerea în spatele uşilor închise vă daţi seama că asta înseamnă că în limbaj diplomatic nu se vorbeşte în public, şi atunci cred că înţelegeţi foarte bine că nu voi divulga aceste poziţii.

În ceea ce priveşte cealaltă chestiune (lista scurtă pentru şefia Comisiei Europene, nr), vă referiţi la un material tip analiză, făcut fără să fim consultaţi şi dacă vi se pare că arăt bine în material, mă bucur, dacă nu, nu”, a răspuns preşedintele României, citat de News.

ro.

Lasă un răspuns