Spania anunță că investighează Deutsche Bank pentru „nereguli grave”

Spread the love

Autoritatea de supraveghere a pieţelor financiare din Spania a anunţat joi că a deschis proceduri disciplinare împotriva băncii germane Deutsche Bank, pentru două presupuse „încălcări foarte grave” ale reglementărilor în consultanţa oferită clienţilor spanioli, transmit Reuters și News.ro.

Deutsche Bank a declarat într-un comunicat că este la curent cu procedurile legate de vânzarea de instrumente derivate valutare în Spania înainte de aprilie 2021.

„Deşi nu putem comenta detaliile problemei, aşa cum am afirmat anterior, banca revizuieşte şi îmbunătăţeşte procesele şi controalele relevante”, a adăugat Deutsche Bank.

Supraveghetorul pieţei, CNMV, a declarat că măsura sa se bazează pe fapte care au fost stabilite şi de investigaţiile interne efectuate de Deutsche Bank.

Acesta a adăugat că deschiderea procedurii nu a influențat rezultatul final al acestora.

CNMV a declarat că a identificat încălcarea obligaţiilor de transparenţă şi a obligaţiei de dezvăluire către clienţi şi încălcarea obligaţiei de a acţiona în interesul clienţilor săi în sfera instrumentelor derivate structurate OTC (over-the-counter).

Instituţia a amendat Deutsche Bank cu 3 milioane de euro în martie 2022, pentru aplicarea unor marje semnificativ mai mari la răscumpărarea de către clienţi a obligaţiunilor structurate.

Un purtător de cuvânt al CNMV nu a dat detalii cu privire la potenţiala amendă pe care Deutsche Bank ar putea să o primească în legătură cu procedurile privind instrumentele financiare derivate.

Conform legislaţiei pieţelor spaniole, încălcările foarte grave pot duce la penalităţi de 5 milioane de euro sau de 5 ori profitul brut realizat sau pierderea evitată ca urmare a încălcării, 5% din resursele proprii ale entităţii care încalcă drepturile, 5% din totalul fondurilor, indiferent dacă proprii sau ale terţilor.

Amenzile ar putea, de asemenea, să urce la 10% din cifra de afaceri anuală totală a entităţii găsită vinovată de încălcarea legii.Deutsche Bank a fost în centrul mai multor controverse în ultimii ani, de la relațiile sale cu fostul președinte american Donald Trump, la cele cu cele finanțistul răposat Jeffrey Epstein.

Banca germană a fost criticată mai recent și pentru continuarea activităților sale în Rusia, unde a obținut un profit record în 2022, pe fondul părăsirii țării conduse de Vladimir Putin de către alte instituții de creditare occidentale.Deutsche Bank este cea mai mare bancă privată din Germania.

Lasă un răspuns