Un nou sondaj arată că o bună parte dintre români nu știu care sunt atribuțiile unui primar, chiar dacă în iunie vor pune ștampila pe buletinul de vot pentru a-și alege viitorul primar.
Astfel, 24.
4% nu știu ce face un primar și așteaptă ca primăria să le ofere locuri de muncă sau noi spitale.
Potrivit sondajului realizat de INSCOP la comanda News.
ro, în ceea ce privește agenda cetățenilor pentru alegerile locale și prioritatea viitorilor primari, cei mai mulți români din cei intervievați se așteaptă ca viitorul ales local să le ofere locuri de muncă, mai puțini știu însă că o primărie răspunde mai degrabă de infrastructură și lucrări de canalizare sau de aspecte ce țin de infrastructura școlară.
Întrebați care ar trebui să fie prioritatea viitorului primar din localitatea lor, 24.
4% menționează crearea de locuri de muncă și atragerea de investitori, 19.
4% sănătatea (spitale, dispensare etc) și 14.
2% educația (școli, grădinițe, creșe).
13.
6% indică dezvoltarea infrastructurii rutiere/străzile, drumurile, 12.
5% utilitățile publice (apa, canal, iluminat public, încălzire etc), 3.
7% siguranța publică, 3.
3% curățenia, 2.
5% combaterea poluării (aerului, apei, solului), 1.
8% parcurile/spațiile verzi/zonele de recreere.
2.
6% menționează altă prioritate, iar 2.
1% nu știu sau nu răspund la această întrebare.
Cu privire la ordinea în care au fost formulate prioritățile pentru dezvoltarea comunităților locale, după cum arată datele sondajului, cetățenii par să înțeleagă că au nevoie mai întâi de locuri de muncă și investiții în localitățile în care trăiesc, iar abia mai apoi de serviciile specifice de infrastructura rutieră și utilități.
Așadar, în ceea ce privește agenda locală, majoritatea românilor sunt interesați de crearea de locuri de muncă, atragerea de investitori în localitățile lor, construirea de spitale, dispensare, școli, grădinițe, creșe și abia apoi de infrastructura rutieră și utilități.
„Este o viziune matură a unei populații care începe să înțeleagă în mod corect ordinea priorităților pentru o dezvoltare sustenabilă, echilibrată și o calitate a vieții îmbunătățită”, potrivit lui Remus Ștefureac, director INSCOP Research.
Datele sondajului de opinie realizat de INSCOP Research au fost culese în perioada 12-20 aprilie 2024, prin metoda CATI sau prin intermediul chestionarului, iar volumul eșantionului simplu, stratificat fiind de 1.
100 de persoane, cu vârsta de 18 ani și peste.
Eroarea maximă admisă a datelor este de ± 2.
95%, la un grad de încredere de 95%.
Citiți monitorulcj.
ro și pe Google NewsFoto: depositphotos.
comCITEȘTE ȘI:Copyright 2021 monitorulcj.
ro