Vlad Voiculescu, în al cărui mandat de ministru al Sănătății a fost emisă, în 2016, OUG 79, ce interzice managerilor de spitale să lucreze și în clinici private, afirmă, după ce medicul Cătălin Cîrstoiu a fost retras din cursa pentru Primăria Capitalei, că „domnul Ciolacu este (la modul figurat desigur) porcar bătrân și bine consiliat (.
.
.
) și știa bine zbaterile de acum 8 ani și vulnerabilitățile domnului doctor”.
„În cel mai bun caz, comasaților de la PSDNL nu le-a păsat câtuși de puțin de imaginea domnului profesor doctor, s-au folosit de dânsul în mod cinic pentru a își regla probleme interne.
Nu cred însă că acesta a fost cazul.
Cred că dacă într-o parte a fost prostie, în cealaltă a fost mai mult decât atât”, scrie fostul ministru al Sănătății, într-o postare pe pagina sa de Facebook.
El consideră că „Dacă PNL are de ceva vreme comportament de găină fără cap, domnul Ciolacu este (la modul figurat, desigur) porcar bătrân și bine consiliat, contemporan cu însuși Liviu Dragnea: știa bine și zbaterile de acum 8 ani și vulnerabilitățile domnului Cîrstoiu.
”Vlad Voiculescu amintește că OUG 79/2016, „ordonanța mea și a echipei mele pentru reglementarea managementului de spital”, a provocat „un an de zile zvârcoliri pe care PSD și Ciolacu și le amintesc bine, cu siguranță”.
El mai spune că „în 2016 a fost prima dată când am trecut în legea sănătății următoarele două definiții ale conflictului de interese atât de des întâlnit în sistemul nostru de sănătate”.
Vlad Voiculescu despre cele două modificări esențiale pe care le-a adus OUG 79/2016: 1.
Un manager de spital care este și medic poate să aibă activitate medicală doar în spitalul pe care îl manageriază (cu excepția predării).
„Nu vi se pare firesc? Cum ar fi ca directorul unei bănci să lucreze după program și la altă bancă pentru a își întregi veniturile? Sau directorul de la Lidl din orașul dumneavoastră să mai meargă după 14 (sau chiar în timpul programului) și la magazinul propriu din localitate?”, scrie Vlad Voiculescu.
„Știu, unii medici se vor simți jigniți de comparație, pentru că medicul nu poate fi comparat cu nicio altă profesie.
Nici nu îl compar, eu vorbesc de manager – iar managerul, medic sau nu – are o responsabilitate față de unitatea pe care o conduce, iar responsabilitatea aceea nu se poate încheia la oră fixă pentru o activitate la concurență.
Nicăieri în lumea asta, în nicio profesie”, adaugă el.
2.
Un manager de spital nu își poate promova pe funcții de conducere în spital de stat soția, frații, verii etc.
și nu poate face afaceri cu aceștia.
„Da, există familii de medici care câteodată profesează în același spital și da, există multe situații în care un soț este medic și celălalt are un business în domeniul sanitar.
Ce am scris în lege este că cei doi nu pot fi unul șeful altului, nu se pot promova reciproc înăuntrul unui spital de stat și nu pot face afaceri unul cu altul din poziția de manager sau altă poziție de conducere dintr-un spital de stat”, explică Vlad Voiculescu.
El adaugă că „pentru aceste prevederi am fost atacat direct de zeci de politicieni și sute de medici sau prin intermediari din presa plătită de zeci de indivizi vizați de astfel de conflicte de interese, pentru prima dată definite într-o lege de un ministru care nu avea niciun interes în domeniul sanitar altul decat binele pacienților”.
„După 8 ani, domnul profesor doctor Cîrstoiu a fost prins la înghesuială chiar pentru încălcarea celor două prevederi de mai sus: 1.
activitatea dânsului la o clinică privată (unde dânsul ne-a spus că face voluntariat, în ciuda celor aprox.
100.
000 de euro dividende din declarația de avere); 2.
soția dânsului șef de secție în timpul mandatului său”, mai spune fostul ministru.
„După 8 ani, dânsul s-a apărat public în principal spunând că 1.
legea este nedreaptă (neconstituțională, spune dânsul.
.
.
după 8 ani!) și Vlad Voiculescu este de vină; 2.
toți colegii dânsului – manageri – fac la fel ca dânsul: lucrează și la stat și la privat.
”Vlad Voiculescu își încheie postarea cu două întrebări: