Verificările financiare începute la lanțurile austriece de magazine alimentare și de combustibili Billa și OMV în Bulgaria nu se datorează poziției Vienei cu privire la aderarea Bulgariei la spațiul Schengen, a declarat ministrul bulgar de Finanțe, Asen Vasilev, cu privire la articolele din presă despre o posibilă legătură între inspecții și subiectul politic, potrivit Mediapool, citat de Rador Radio România.
„Nu există nicio presiune.
Există verificări în curs în 500-700 de companii din ţară în acest moment”, le-a declarat Vasilev jurnaliştilor aflați la Consiliul de Miniştri.
El a precizat că aceste controale se efectuează atât la lanțurile alimentare, cât și în locurile în care există mărfuri cu risc fiscal ridicat și acestea au legătură cu introducerea măsurilor asiguratorii privind colectarea de la 1 ianuarie.
Întrebat de jurnaliști dacă apelul reprezentanților afacerilor bulgare de a boicota mărfurile austriece este realist, Vasilev a răspuns: „Aceasta este o întrebare pentru consumatorii bulgari, nu către guvernul bulgar.
Mediul de afaceri e liber să facă orice apeluri dorește către cetățenii bulgari”.
Comentariul său a fost legat de un apel în această direcție al șefului Asociației Capitalului Industrial în Bulgaria, Vasil Velev, făcut marți.Ministrul bulgar al Finanțelor a explicat că există într-adevăr un subiect actual în legătură cu relațiile comerciale cu Austria, dar este într-o altă direcție.
„Ceea ce facem noi, acolo unde există o comportamentă cu adevărat diferențiată față de Austria, sunt verificările Agenției Vamale.
Toate mărfurile din și către Austria trec prin întregul set de controale.
Pe lângă Agenția Bulgară pentru Siguranța Alimentară, trec și printr-o verificare cu raze X.
Dacă se găsește o problemă acolo, trec și printr-o inspecție manuală a încărcăturii.
Asta este la cererea părții austriece pentru controale sporite din și către Austria.
A existat o oarecare tensiune la frontiere deoarece cantitatea de raze X este limitată.
Am bugetat anul acesta să o creștem semnificativ, dar numai la frontierele externe ale Uniunii Europene.
În momentul de față, la Punctul de Control „Căpitan Andreevo”, din zece benzi pentru camioane, avem doar două benzi cu raze X.
Trebuie să le asigurăm pe toate celelalte.
Acest lucru se va întâmpla la celelalte frontiere externe.
Nu vom investi în echipamente suplimentare la frontierele intra-europene, așa că acolo se pot aștepta întârzieri”, a mai explicat ministrul bulgar al Finanțelor.Controalele sporite ale camioanelor la granițe îngreunează serios afacerile, motiv pentru care transportatorii au cerut o întâlnire urgentă cu Vasilev.
Pe tema inspecțiilor intensificate pentru mărfurile cu risc fiscal ridicat, businessul are o întâlnire miercuri cu directorul executiv al Agenției Naționale pentru Venituri, Rumen Spețov.
Este de așteptat ca el să primească producători și comercianți de alimente.Din 3 ianuarie 2024 a fost introdus un regim de preînregistrare obligatorie la Agenția Națională pentru Venituri a aproape fiecărui transport de alimente și alte bunuri cu risc fiscal ridicat în țară.
S-a dovedit că acest lucru a dus la o povară birocratică mare pentru afaceri, asociată și cu probleme legate de lucrul cu serviciile electronice ale autorităților fiscale.
Companiile se plâng că, în primele zile de funcționare, sistemul a blocat sau a dat afară în mod constant utilizatorii.Nu există nicio problemă cu sistemul în acest moment, a spus departamentul pentru servicii electronice de la Agenția Națională pentru Venituri (ANV).
De la începutul anului până pe 9 ianuarie, sistemul electronic al ANV a emis aproape 5.200 de numere unice transportatorilor care au respectat cerințele și au transmis informații către Agenția de Venituri pentru transportul mărfurilor cu risc fiscal ridicat, a adăugat ANV.După o analiză a datelor declarate, ANV verifică treptat diverse unități comerciale – mari lanțuri de magazine alimentare, benzinării etc.
pe teritoriul întregii țări.
Inspectorii fiscali monitorizează vânzarea mărfurilor cu risc fiscal ridicat precum carne, lapte, fructe, legume, ulei, zahăr, combustibili etc.
în legătură cu implementarea declarației preliminare obligatorii, care este în vigoare de la 3 ianuarie.
Mediapool (preluare Rador Radio România)