Pelicula „Civil War”, lungmetrajul cineastului britanic Alex Garland, descrie un război civil în SUA și a perplexat, captivat și speriat spectatorii din America.
Filmul, care poate fi văzut și în România, a intrat în săli și în Rusia, cu un mare succes, dar cu un nume schimbat față de restul lumii.
„Civil War” e o distopie.
Filmul descrie drumul parcurs de o echipă de jurnaliști într-o Americă aflată într-un război civil.
Câteva state, California și Texas, dar și Florida, se revoltă împotriva regimului de la Washington.
Forțele lor împing armata federală pe muchia înfrângerii.
Imaginile cu soldați americani luptând cu soldați americani, cu avioane americane distrugând tancuri americane, totul pe fondul dușmăniei de nevindecat între oameni au șocat SUA.
„Am întâlnit dușmanul și el suntem noi.
Din nou”, a scris cunoscuta critică de film, Manohla Dargis în The New York Times despre ”Civil War”.
„Rar mi-a fost dat să văd un film care să mă facă să mă simt atât de acut inconfortabil sau să privesc chipul unui actor care, precum cel al lui Dunst (n.
r.
interpreta fotografei din film), să exprime atât de viu boala sufletească a unei națiuni încât să pară o radiografie”, a scris NYT.
„Civil War” a urcat până pe prima poziție a box office-ului nord american în weekendul său de debut de săptămâna trecută, luând fața Titanilor din Godzilla x Kong: The New Empire.
„Civil War” a marcat totodată cel mai bun debut în cinematografe din istoria studioului independent de film A24.
Filmul a prins imediat și în Rusia, însă aici autoritățile au avut grijă să-i facă o altă intrare.
I-au schimbat numele.
La box office-ul rusesc, pelicula venită din SUA a urcat rapid până pe locul 2 în clasamentul vânzărilor de bilete în cinematografe, fiind surclasat doar de Letuchiy korabl („Corabia zburătoare”), un film fantasy local despre fiica unui țar care vrea să se mărite cu Făt-Frumos în pofida dorințelor tatălui ei.
Dar altceva e interesant, după cum subliniază site-ul rusesc independent Meduza într-o recenzie făcută filmului lui Garland:În Rusia el e difuzat sub denumirea de ”Căderea Imperiului”, dezvăluie Meduza.
„Este semnificativ și chiar amuzant că în Rusia pelicula a fost numită Căderea Imperiului.
Evident, numele original sună prea sedițios, indiferent de context, iar prin Imperiu spectatorul se presupune că poate înțelege doar Statele Unite”, notează criticul de film Anton Dolin în recenzia scrisă pentru acest site independent, interzis de regimul lui Vladimir Putinîncă din martie 2022.
„Așa că se dovedește [în mintea rușilor] că filmul nu este despre un președinte uzurpator împotriva căruia poporul se răzvrătește, ci despre prăbușirea Americii arogante, spre deliciul propagandiștilor ruși și al multor alții.
Cu toate acestea, indiferent de titlul sub care este lansat filmul, fiecare spectator va vedea ceva diferit pe ecran.
Mai ales în cazul unui film atât de emoționant și incomod”, mai scrie Dolin.
Anton Dolin este unul dintre cei mai cunoscuți critici de film din Rusia, fiind un membru al Asociaţia Presei Străine de la Hollywood până la desființarea acesteia anul trecut și făcând parte din juriul extins care votează pentru decernarea Premiilor Globul de Aur.
Rusia l-a declarat „agent al străinătății” în octombrie 2022.
În prezent el locuiește la Riga, unde se află și redacția site-ului Meduza.