Un astronaut suferă un accident pe stația orbitală, în urma căruia se alege cu un plămân perforat, iar o femeie chirurg este trimisă să-l opereze la fața locului.
În timpul intervenției complicate cosmonautul rănit recită poezii despre „patrie”.
Filmul „Provocarea”, finanțat de statul rus cu scopul declarat „de a populariza programul spațial al Rusiei și de a glorifica profesia de cosmonaut” a fost vizionat vineri, pe 19 aprilie, la Ambasada Rusiei, de peste 200 de spectatori.
Aceștia au aplaudat la sfârșit, după ultima replică a filmului pentru care o actriță și un regizor au mers chiar pe o stație spațială reală, pe orbită.
Replica finală, „Unde e rusoaica întotdeauna e atracție”, se dorește o contrapondere, după ce unul dintre personaje spusese mai înainte că „femeile nu au ce căuta în spațiu”.
E o bidinea de progresism, într-un film realizat într-o țară unde regimul a interzis „mișcarea internațională LGBTQ”, iar membrii comunității gay se tem să nu ajungă la pușcărie pentru un tatuaj sau un like dat pe o pagină de Facebook.
Filmul a beneficiat și de promovarea făcută de scandalul iscat în jurul său: purtătoarea de cuvânt a ministerului de Externe rus, Maria Zakharova, a acuzat statul român că „vrea să anuleze cultura rusă”.
Asta după ce ministrul Culturii Raluca Turcan a anunțat că Arhiva Națională de Filme a reziliat contractele pentru difuzarea producțiilor „Provocarea” și „Vremea celor dintâi” în cinematografele „Eforie” și „Union”.
Așa că filmul a fost proiectat la Ambasada Rusiei.
Cum a fost? Programul spațial rusesc, promovat în ambasada rusă.
FOTO: Gabriel Bejan / HotNews.
roM-aș fi așteptat, sincer, ca media de vârstă a celor cu care m-am întâlnit la ambasada Rusiei să fie mai ridicată.
Nu a fost așa.
Dimpotrivă, am văzut destul de mulți tineri care s-au înscris pe lista celor care și-au manifestat dorința de a vedea filmul.
„Este un film, nu facem politică”, după cum mi-a spus la sfârșitul evenimentului, care a durat peste trei ore, un băiat ce părea student și care venise împreună cu prietena sa.
Dar care este „marea provocare” cu acest film, care a stârnit atâtea discuții (în afară de faptul că a fost lansat cu mare pompă în aprilie 2023, la mai bine de un an după ce Putin și-a început războiul de anihilare a Ucrainei)? Rușii și-au dorit foarte mult să-l întreacă pe Tom Cruise care anunțase încă din 2020 că vrea să filmeze o producție cinematografică pe Stația Spațială Internațională.
„Pentru a realiza „Provocarea”, „o actriță și un regizor au fost trimiși în spațiu și au filmat pe o stație adevărată.
Zborul lor a durat 12 zile și au aterizat cu capsula spațială pe un cosmodrom, unde ulterior au fost filmate și alte scene.
Totuși filmul este o poveste despre relațiile omenești și este foarte emoțional”, ne-a explicat în română atașata cu afaceri a Ambasadei Rusiei la București, înainte de începerea difuzării, în aplauzele asistenței.
Într-adevăr, actrița Yulia Peresild și regizorul Klim Shipenko au petrecut 12 zile pe SSI, împreună cu cosmonautul rus Anton Shkaplerov.
Pe scurt, povestea este despre un cosmonaut care suferă un accident pe stația orbitală, în urma căruia se alege cu un plămân perforat, iar o femeie chirurg este trimisă să-l opereze la fața locului, în condițiile în care readucerea rănitului pe Pământ i-ar fi pus viața în pericol viața.
Sigur că filmul are momente de propagandă, unele mai subtile, altele de-a dreptul hilare: de exemplu, în timpul operației complicate, cosmonautul rănit nu are altceva de făcut decât să recite o poezie despre „patrie”.
Altfel, de la un alt personaj, aflăm că „în 60 de ani de zbor în spațiu, omul nu s-a ridicat decât la 400 de kilometri de pământ”, ceea ce nu poate însemna decât, fie că americanii nu au ajuns deloc pe Lună, fie că „om” înseamnă „rus” și că de fapt personajul din film se raporta exclusiv la Gagarin.
De altfel, prima vizionare a filmului a avut loc la Kremlin, pe 12 aprilie 2023, cu ocazia aniversării a 62 de ani de la zborul în spațiu a cosmonautului sovietic Iuri Gagarin.
Difuzarea filmului la ambasada rusă.
FOTO: Gabriel Bejan / HotNews.
roDacă tot am adus vorba de Kremlin, Putin nu putea să lipsească din această producție care ar fi costat 11,6 milioane de dolari (suma oficială) din banii contribuabililor ruși, prin intermediul agenției spațiale Roscosmos și televiziunii publice Pervîi Kanal, care au finanțat proiectul.
Când Mașa, fiica doctoriței care va pleca să opereze în cosmos, o bate la școală pe Oksana, aceasta are ghinion pentru că tatăl victimei e chiar un procuror.
Evghenia, doctorița, e sfătuită să meargă să „se împace” cu procurorul care voia să facă plângere penală împotriva Mașei, numai că acesta se poartă ca un adevărat om al legii și-i spune femeii în față: „vom rezolva problema într-un cadru legal”.
Exact o replică pe care te-ai aștepta s-o auzi în Rusia.
Numai că, ulterior, „cadrul legal” se mai moaie, după ce doctorița noastră ajunge eroină.
Procurorul intransigent primește un telefon, despre care ni se sugerează doar că a venit direct de la Putin, în care i se transmite s-o lase baltă cu plângerea penală.
Și, într-o scenă ulterioară, îl vedem cum se prezintă la ușa Evgheniei, cu un buchet uriaș de flori, „ca să se împace”.
Există și câteva ironii la adresa americanilor în „Provocarea”, cum ar fi gluma despre „urina astronauților care e transformată în apă” pe stația spațială internațională, așa cum ar crede lumea, dar doar „în partea americană”.
Sau o trimitere la aventurile spațiale ale lui Elon Musk, făcută de unul dintre chirurgii care pică testele fizice necesare pentru a fi admis în echipa trimisă pe stația orbitală (și care nu poate fi rus, ci armean).
Actrița Yulia Peresild, care a devenit a șasea rusoaică ce a zburat în spațiu, a declarat la premieră că „nu poți vedea multe rusoaice în spațiu, spre deosebire de americance sau europene”.
Rușii au foarte mândri pentru filmările făcute în spațiu de o echipă profesionistă, motiv pentru care au tras cât de mult au putut de această realizare.
Nava Soyuz MS -18, cu care actrița Yulia Peresild și regizorul Klim Shipenko s-au întors de pe stația orbitală, a fost expusă în centrul Moscovei, iar Poșta rusă a lansat un timbru de 30 de ruble în cinstea acestui eveniment.
Dacă nu ar fi fost războiul din Ucraina probabil că nu ar fi deranjat pe nimeni că rușii și-au făcut propriul „Gravity”, dar cu imagini filmate de profesioniști în spațiu, și că-și promovează programul într-un mod, de altfel, specific.
Filmările din „Provocarea” au avut loc cam cu șase luni înainte de debutul invaziei Ucrainei, iar ulterior rușii au și declarat că intenționează să se retragă începând cu 2024 de pe stația internațională pe care o operează împreună cu NASA.
Un Science Fiction proiectat în plină distopie a realității, asta e un lucru greu de digerat.
Cei din București care au aplaudat la sfârșit au făcut-o pentru film și au avut libertatea care la Harkov, Mariupol și în alte sute de localități ucrainene este astăzi imposibil de exersat.
Pentru că acolo Putin și-a trimis adevărații chirurgi, cei înarmați.
Speranța unui întreg continent e acum ca distopia să nu se extindă și să putem să vedem sânge doar în filme.
Iar asta depinde destul de mult de noi.
Căci filmul se încheie cu precizarea că a fost realizat „după o idee a lui Dmitri Rogozin”, fostul șef al Roscosmos, agenția spațială a Rusiei, și actualmente personaj politic care se pozează cu mitraliere și promite că ne va vindeca definitiv, în asocierea cu amica sa Diana Șoșoacă.