Industriile aerospațială, maritimă și constructoare de mașini din Olanda au devenit ținta spionajului chinez în cadrul unor operațiuni menite să obțină informații care să întărească capacitatea armatei chineze, acuză serviciul militar de informații al Olandei, citată de Reuters.
China investește masiv în colectarea de cunoștințe și capacități tehnice occidentele, o practică de lungă durată a spionajului chinez.
„China vrea să fie independentă de cunoștințele și tehnologia occidentală și vrea să construiască o armată care să facă față altora”, a transmis serviciul militar de informații olandez.
„Pentru a face acest lucru, are nevoie de tehnologie avansată pe care încă nu o deține pe deplin.
Încearcă să obțină asta în străinătate, folosind mijloace legale precum cercetarea și investițiile, dar și prin agențiile sale de informații”, au mai precizat autoritățile olandeze.
Agențiile de informații olandeze au condamnat pentru prima dată public spionajul cibernetic chinez în februarie, când au acuzat spionii cibernetici susținuți de statul chinez au pătruns în 2023 într-o rețea militară olandeză.
China a continuat să vizeze forțele armate occidentale pentru cunoștințele lor despre sistemele moderne de arme și expertiza operațională, căutând în același timp și alte industrii avansate, se arată în raportul serviciului militar de informații.
„China încearcă să pună mâna pe tehnologia din Olanda în diferite moduri, folosind o combinație de spionaj (cibernetic), persoane din interiorul companiei, achiziții, eludarea restricțiilor la export și inginerie inversă a tehnologiei pentru care nu sunt necesare licențe”, a spus agenția.
Agențiile de informații chineze și-au extins sfera, intensitatea și nivelul tehnic al campaniilor sale cibernetice în ultimul an.
Universitățile chineze joacă, de asemenea, un rol important în colectarea informațiilor, întrucât oamenii de știință care lucrează cu companii occidentale acțiunea adesea și în interesul serviciilor de securitate și a companiilor de stat ale Chinei.
(Foto: Dreamstime.
com)