Testele de auz de rutină la copii sunt necesare pentru a identifica din timp eventuale probleme.
Deși deficiențele grave de auz în timpul copilăriei sunt rare, testarea precoce ajută la identificarea și gestionarea lor rapidă.
Chiar și o ușoară pierdere a auzului în copilărie poate cauza dificultăți în ceea ce privește vorbirea, limbajul, procesul de învățare și abilitățile sociale.
De aceea, controlul auditiv la naștere și evaluările regulate, sunt esențiale.
Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, 360 de milioane de persoane din întreaga lume, adică 5% din populația globală, se confruntă cu deficiențe de auz invalidante.
Dintre aceștia, aproape 32 de milioane sunt copii.
Este extrem de important ca problemele auditive să fie detectate cât mai devreme posibil, pentru că tratamentele începute înainte ca bebelușul să împlinească 6 luni sunt, de obicei, mai eficiente.
Acesta este motivul pentru care toți nou-născuții sunt supuși unui test de screening auditiv înainte de a părăsi maternitatea.
În cazul în care bebelușul nu a făcut un astfel de test la naștere, este important să-i fie evaluat auzul în primele trei săptămâni de viață.
Un rezultat negativ la testul auditiv nu indică neapărat o pierdere a auzului, dar sugerează necesitatea unei evaluări auditive complete în următoarele trei luni.
În cazul în care se confirmă existența unei deficiențe de auz, tratamentul trebuie început imediat.
Este important ca verificarea auzului să continue pe parcursul controalelor medicale periodice ale copilului.
Testările auditive de screening sunt recomandate la următoarele vârste:De asemenea, se recomandă teste auditive ori de câte ori există îngrijorări specifice legate de auz.
Există 2 tipuri principale de screening auditiv pentru nou-născuți.
Acestea pot fi folosite separat sau împreună:Dacă testele de screening detectează o pierdere a auzului, sunt necesare mai multe investigații.
Bebelușii cu deficiențe de auz ar trebui identificați până la vârsta de 3 luni.
Apoi tratamentul poate începe înainte de 6 luni, un moment important pentru dezvoltarea vorbirii și a limbajului.
Evaluarea auzului bebelușilor poate include, pe lângă testele OAE și ABR și audiometria comportamentală.
Acest test de screening este folosit pentru a observa comportamentul bebelușului ca răspuns la anumite sunete.
Evaluarea auzului copiilor mici poate include testele menționate mai sus, dar și următoarele:Evaluarea auzului la vârsta de 3 sau 4 ani poate include testele menționate mai sus, împreună cu următoarele:Deși auzul copilul va fi evaluat periodic pe măsură ce crește, este important ca și părinții să fie atenți la eventuale semne care ar putea indica probleme.
La copiii mai mari, semnele unei posibile deficiențe de auz pot include:Dacă identifică semne de pierdere a auzului, părinții ar trebui să se adreseze mai întâi medicului pediatru sau medicului de familie.
Dacă screeningul auditiv al copilului este normal, de obicei, nu va avea nevoie de alte teste auditive până la următorul test de rutină, decât dacă părinții au anumite îngrijorări în această privință și prefer o evaluare mai complexă.
În cazul în care rezultatele testelor complete de auz indică o deficiență de auz acestea vor oferi informații despre severitate, care ureche este mai afectată și dacă pierderea auzului este de tip conductivă, senzorineurală sau mixtă.
În situația pierderii auditive conductive, tratamentul poate restabili auzul copilului.
Modalitatea de tratament depinde de factorii care împiedică sunetul să ajungă la urechea internă.
Aceasta poate implica îndepărtarea cerumenului, drenarea fluidului sau efectuarea unei intervenții chirurgicale pentru corectarea problemelor cu timpanul sau oasele urechii.
În cazul pierderii auditive senzorineurale, hipoacuzia este permanentă.
Cu toate acestea, auzul copilului ar putea fi îmbunătățit cu ajutorul protezelor auditive sau printr-o intervenție chirurgicală pentru implantarea unui dispozitiv numit implant cohlear.
Acest tip de dispositive sunt disponibile și în România.
Alte opțiuni de tratament și suport pentru pierderea auzului la copii includ:Sursa foto: Dreamstime.
com