Fostul președinte al Consiliului Județean Vaslui Dumitru Buzatu scapă de arest preventiv și va fi plasat în arest la domiciliu, a decis definitiv, miercuri, Curtea de Apel Iași.
Dumitru Buzatu – aflat în arest preventiv din 23 septembrie 2023 – va sta în arest la domiciliu la ferma sa situată într-un sat de lângă Vaslui.
Amintim că fostul președinte al PSD Vaslui a fost prins de DNA când primea mită 1,25 de milioane de lei de la un om de afaceri.
Curtea de Apel Iași a respins miercuri contestația procurorilor DNA, care au cerut menținerea arestării preventive.
Informația a fost confirmată pentru HotNews.
ro de președinta Curții de Apel Iași, judecătoarea Diana Micu Cheptene.
Dumitru Buzatu va ispăși arestul la domiciliu la ferma sa situată într-un sat de lângă Vaslui.
Decizia Curții de Apel Iași vine după ce primă instanță, Tribunalul Vaslui, a decis luni înlocuirea măsurii preventive, judecătorii apreciind că nu mai subzistă motivele arestării preventive și că durata arestului preventiv se apropie de termenul rezonabil, recomandat de CEDO.
Procurorii au contestat hotărârea, arătând că încă nu a început judecarea pe fondul cauzei.
Acuzarea a susținut că Dumitru Buzatu ar putea influența martorii din dosar dacă va ieși din arest.
Dosarul în care președintele suspendat al Consiliului Județean Vaslui este acuzat că a primit mită o geantă cu bani – 1,25 milioane de lei – de la omul de afaceri Emil Savin, pentru a debloca finanțarea lucrărilor efectuate unui drum strategic, se află în procedura camerei preliminare la Tribunalul Vaslui.
Judecătorii acestei instanțe urmează să stabilească joi, 18 aprilie, dacă va începe judecarea cauzei sau dacă dosarul va fi restituit la DNA, așa cum cer avocații lui Buzatu.
Apărătorii lui Dumitru Buzatu au contestat ancheta DNA, una dintre cele mai vehemente critici fiind legată de interceptarea acestuia în timp ce se afla în arestul Poliției Iași.
Avocații susțin că Buzatu ar fi fost interceptat fără mandat, că au solicitat tribunalului să le fie arătat mandatul care încuviința interceptarea convorbirilor din arest, dar documentul nu le-a fost arătat.
Luni, când Tribunalul Vaslui a judecat prelungirea arestării preventive, unul dintre motivele invocate de avocați a fost imposibilitatea pregătirii apărării, de teama să nu fie interceptați.
„Domnul Buzatu a fost interceptat într-un alt dosar în celula sa.
De 7 luni nu putem face pregătirea apărării pentru că nu știm cine anume ne ascultă și cum anume se interpretează”, a susținut avocatul Daniel Atasiei, în sala de judecată.
Al doilea dosar la care face referire avocatul este cel în care Dumitru Buzatu a anunțat DNA că dorește să depună un denunț.
Faptele vizează fraude cu fonduri europene ce ar fi fost comise de reprezentantul unei societăți private la derularea unui proiect de investiții.
Când a fost trimis în judecată, în decembrie anul trecut, procurorii DNA au cerut menținerea arestării preventive motivând că există riscul ca Dumitru Buzatu să fugă din țară.
Argumentul DNA era susținut de interceptarea unei convorbiri purtate de Dumitru Buzatu și fosta sa șefă de cabinet, Ana Maria Obreja.
Avocații lui Buzatu, în schimb, au susținut în instanță că a fost vorba despre o glumă și că, de fapt, clientul lor nu are nici cea mai mică intenție de a pleca din țară.
„Din convorbirile pe care Buzatu Dumitru le are cu martora Obreja Ana Maria, se observă clar că acesta trasează prin intermediul acesteia sarcini martorilor şi factorilor decidenți din administrația locală a județului Vaslui.
Totodată, Buzatu Dumitru îi propune martorei că, în cazul în care va fi eliberat, să plece împreună în Ecuador: Dacă reușesc să (neinteligibil) mergem până în Ecuador! Vă iau și pe voi!”, au reținut procurorii în rechizitoriu.
Procurorii au mai acuzat că în timp ce se afla în arestul Poliției Iaşi Dumitru Buzatu ar fi luat legătura cu mai mulți martori din dosar, cărora le-a promis că se va răzbuna pe cei care au „montat această șmecherie”.
„Inculpatul Buzatu Dumitru, care se află în custodia Centrului de Reținere și Arestare Preventivă Iași, a luat legătura cu mai mulți martori audiați în prezenta cauză și le-a promis că va afla cine ”a montat această șmecherei”, dovedind un puternic sentiment de răzbunare.
Se observă că cea mai aspră măsură preventivă nu îl oprește pe inculpatul Buzatu Dumitru de a influenţa martorii şi de a-şi exercita în continuare atribuțiile de președinte a CJ Vaslui din CRAP Iași, deoarece trasează sarcini tuturor primarilor şi factorilor decidenți din administrația locală a județului Vaslui”, se mai arată în rechizitoriu.
Procurorii DNA au motivat că, în ciuda arestării preventive, Dumitru Buzatu „nu a manifestat o atitudine de îndreptare a comportamentului infracțional, acestuia părându-i rău că nu a fost atent pentru a nu putea fi tras la răspundere penală”.
„Păi bineînţeles că asta este făcută intenţionat, toată povestea asta în raport cu toată chestiunea aceasta, dar asta e.
Dacă eu n-am fost atent, trebuia să fiu atent, asta-i! Doar ştiam lucrurile astea că de ani de zile urmăresc chestiunea aceasta”, a fost interceptat Buzatu în timp ce vorbea la telefon din arestul Poliției.
Pe durata arestului la domiciliu, Dumitru Buzatu trebuie să respecte mai multe obligații.
El nu are voie să ia legătura cu martorii din dosar.
Printre aceștia, și Ana Maria Obreja.
Amintim că fostul baron PSD a fost prins în flagrant de DNA în septembrie 2023, când primea mită 1,25 de milioane de lei de la un om de afaceri.
CITEȘTE ȘI:.