Premierul slovac Robert Fico a declarat miercuri că Rusia nu va renunța niciodată la Crimeea și regiunea Donbas din estul Ucrainei și că acestea aparțin Kievului într-o „teorie frumoasă”, relatează agenția CTK.
„Din punct de vedere al dreptului internațional, fiecare dintre noi recunoaște integritatea teritorială a altei țări, suveranitatea, inviolabilitatea granițelor.
Aceasta este o teorie frumoasă a dreptului internațional”, a declarat Fico în Comisia pentru Afaceri Europene din parlamentul Slovaciei.
„Dar eu spun că rușii nu vor mai returna niciodată Crimeea, rușii nu vor părăsi niciodată Donbas și Lugansk”, a subliniat el.
Fico, cunoscut pentru pozițiile sale pro-ruse, critică de mult strategia țărilor occidentale cu privire la Ucraina, care se apără de invazia rusă de peste doi ani.
El a revenit la putere pentru a patra oară în octombrie anul trecut după ce a câștigat alegerile parlamentare organizate de Slovacia pe 30 septembrie.
El a mai declarat miercuri că Ucraina pierde teritoriu în fiecare zi și că nu va avea niciodată o „soluție militară” pentru a încheia războiul.
„Rusia a câștigat teritorii suplimentare în cadrul ofensivei.
Ucraina nu are capacitate militară și forță militară.
Nu are o soluție militară și nu va avea niciodată una, doar că vor mai fi 100.
000 de morți pe o parte și pe cealaltă.
Singurul lucru care ar ajuta ar fi dacă NATO ar invada acolo”, a spus premierul slovac, avertizând însă că un astfel de scenariu ar duce la izbucnirea unui nou război mondial.
El s-a exprimat din nou în favoarea opririi operațiunilor militare în Ucraina și a menționat posibilitatea ca negociatorii să propună apoi, de exemplu, introducerea unui statut special pentru regiunile din estul Ucrainei controlate de ruși, iar ulterior să aibă loc un referendum asupra viitorului acestora.
„Poți picta castele în aer, dar rușii nu vor pleca, sunt ale lor”, a subliniat el.
Agenția CTK amintește că, a doua zi după ce a fost învestit în funcția de premier în toamna anului trecut, Fico a oprit ajutorul militar acordat Ucrainei de către Slovacia, dar a lăsat Kievului posibilitatea să cumpere arme de la companii private din țară.
Înainte de aceasta Slovacia a fost unul dintre cei mai puternici susținători ai Ucrainei, raportat la dimensiunea economiei sale.
Urmărește ultimele evoluții din a 784-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.
RO.