Un grup anti-vaccin fondat de candidatul la președinția SUA Robert Kennedy Jr.
a încasat milioane de dolari prin distribuirea de informații false în timpul crizei coronavirusului, a dezvăluit o analiză a documentelor fiscale publice realizată de site-ul de investigații ProPublica, citează AFP.
Children’s Health Defense (CHD) a încasat aproximativ 46 de milioane de dolari între 2020 și 2022 – de aproape zece ori mai mult decât veniturile sale în cei trei ani anteriori pandemiei.
CHD și alte patru organizații au strâns împreună mai mult de 100 de milioane de dolari în decurs de doi ani.
Experții consideră că aceste organizații au adus prejudicii sănătății publice punând sub semnul întrebării eficacitatea vaccinării.
În opinia lor, banii strânși au fost folosiți pentru a-și consolida influența politică în domeniul juridic și pentru a se opune diferitelor măsuri de sănătate puse în aplicare în Statele Unite.
Despre originea acestor donații se știu puține lucruri, iar CHD nu a răspuns la întrebările AFP.
Dar acest raport dezvăluie „măsura în care dezinformarea împotriva vaccinării și în jurul Covid-19 a dat roade”, explică David Gorski, profesor la Wayne State University Medical School din Michigan.
„Ar fi un lucru dacă aceste grupuri nu ar face altceva decât să vândă șarlatanii, dar au devenit influente din punct de vedere politic”, spune el.
CHD, cu 23,5 milioane de dolari strânși numai în 2022, a devenit unul dintre cele mai importante site-uri de „medicină alternativă și naturală” din lume, potrivit site-ului de analiză digitală Similarweb.
Creșterea cifrei de afaceri a grupului a fost însoțită și de o creștere a salariilor directorilor săi.
Kennedy, cunoscut de ani de zile în SUA pentru că a propagat teorii ale conspirației împotriva vaccinării, a încasat aproximativ 510.
000 de dolari în calitate de șef al organizației în 2022 – mai mult decât dublu față de salariul său de dinainte de pandemie, au arătat înregistrările.
În vârstă de 70 de ani, Kennedy – nepotul președintelui american asasinat „JFK” – a renunțat temporar la rolul său în cadrul grupului pentru a se concentra asupra candidaturii sale la președinție.
Sub conducerea sa, ONG-ul a susținut în mod eronat că vaccinurile împotriva Covid-19 au provocat rate ridicate de mortalitate infantilă și sterilitate.
Aceste teorii, infirmate în repetate rânduri de AFP, provoacă totuși o reticență generalizată față de vaccinare în rândul unei largi părți a populației și permit reapariția unor boli precum rujeola.
Un alt grup anti-vaccin, Informed Consent Action Network (ICAN), și-a văzut veniturile explodând în timpul pandemiei, de la 1,4 milioane de dolari în 2017 la 13,4 milioane de dolari în 2022, potrivit studiului.
Fondatorul ICAN, Del Bigtree – recrutat de Kennedy pentru a se ocupa de comunicarea pentru campania sa prezidențială – a criticat, de asemenea, cu fermitate măsurile luate în timpul carantinei.
ICAN nu a răspuns la întrebările adresate de AFP.
Sumele plătite organizațiilor non-profit protejează adesea anonimatul donatorilor, ceea ce face dificilă identificarea sursei lor, potrivit experților.
Dar Phil Hackney, profesor de drept și fost funcționar al IRS, spune că aceste organizații și-ar putea pierde statutul, deoarece un ONG trebuie să „ofere o bază factuală” pentru misiunea sa.
„Aceste grupuri contravin codului nostru fiscal și sunt cu adevărat dăunătoare”, a declarat el pentru AFP.
Un ONG nu poate finanța în mod legal o campanie politică, dar fondurile strânse de aceste grupuri au fost folosite pentru a da în judecată consiliile medicale din mai multe state americane.
În ianuarie, de exemplu, CHD a intentat o acțiune în justiție împotriva consiliului medical din California pentru a-l împiedica să pedepsească medicii acuzați că au oferit informații incorecte despre coronavirus pacienților lor.
Potrivit profesorului de drept Dorit Reiss de la Universitatea California San Francisco, aceste grupuri caritabile, inclusiv CHD, sunt printre cei mai responsabili pentru eforturile legislative de a anula acțiunile autorităților sanitare din timpul Covid.
Reiss a urmărit mai mult de 25 de procese intentate de CHD începând cu 2019.
Deși majoritatea nu au avut succes, explică ea, aceste grupuri continuă să le promoveze pe platformele lor.
„Aceste activități au o agendă politică flagrantă”, a conchis ea.
Citește și: