La fiecare alegeri prezidențiale organizate de Statele Unite analiștii, strategii și firmele de sondare a opiniei publice inventează noi termeni și cuvinte pentru a descrie starea alegătorilor americani iar actuala campanie electorală pentru scrutinul din noiembrie nu face excepție, arată Reuters.
La alegerile din 2000 presa americană a popularizat termenul de „Nader traders” pentru a descrie alegătorii progresiști care se confruntau cu o dilemă: să voteze cu candidatul independent Ralph Nader, aliniat cu valorile lor, sau să îi dea votul candidatului Partidului Democrat, Al Gore, în condițiile în care diferența dintre acesta și republicanul George W.
Bush era foarte mică în multe dintre așa-zisele „swing states”, statele care nu au o preferință puternică pentru niciunul din cele două partide care alcătuiesc duopolul politic american.
În timpul campaniei electorale pentru alegerile prezidențiale din 2004 a apărut termenul de „Swift Boating”, intrat între timp în lexiconul politic american drept cuvânt care descrie un atac politic bazat pe premise incorecte sau chiar false.
La origini el a fost legat de o organizație numită „Swift Boat Veterans for Truth” care a lansat o campanie foarte publică de a-l discredita pe candidatul democrat la președinție, John Kerry, și, mai exact, modul în care acesta a servit în forțele armate în timpul Războiului din Vietnam.
Kerry a făcut din serviciul său militar un subiect cheie al campaniei electorale în condițiile în care George W.
Bush a fost demobilizat în mod controversat din forțele armate ale SUA.
Alegerile prezidențiale din 2008 au dus la nașterea unui alt termen, „Coaliția Obama”, pentru a descrie diferitele blocuri eterogene de alegători și politicieni pe care candidatul democrat i-a atras de partea sa, printre aceștia numărându-se și fostul secretar de stat Colin Powell, un republican toată viața sa până la momentul respectiv.
Agenția Reuters notează că acești termeni oferă o perspectivă unică și uneori cu caracter temporar asupra alegerilor din Statele Unite, cea mai puternică democrație din lume, și că actuala campanie electorală nu reprezintă vreo excepție în acest sens.
Uite unii dintre termenii care au apărut în ajunul alegerilor din 2024 sau ceva mai devreme:„Linia Bannon”: Această sintagmă a apărut în timpul anteriorului ciclu electoral din SUA ca răspuns la un comentariu făcut de Steve Bannon, fostul strateg politic și consilier al lui Donald Trump.
„Linia Bannon” a început să fie folosită din nou anul acesta, termenul referindu-se la calea către victorie a candidatului democrat în cazul în care un procent suficient de mare de alegători republicani nu îl susțin pe Trump.
„Îmi este clar că Linia Bannon a crescut.
Nu mai este 6-7%, până acum poate fi până la 20-25% din republicanii care au votat în alegerile primare”, a declarat un strateg democrat în cadrul unui interviu citat de Reuters.
„Tați Dobbs”: Aceștia sunt tați ai unor fete mici sau adolescente care în mod tradițional au votat cu Partidul Republican, dar despre care democrații speră că vor schimba tabăra la alegerile de anul acesta din cauza îngrijorărilor față de restrângerea drepturilor reproductive ale fetelor lor.
Termenul face referire la Decizia Curții Supreme de la Washington în dosarul „Dobbs vs.
Jackson Women’s Health Organization”, cea care în iunie 2022 a eliminat garantarea la nivel federal a dreptului la avort în SUA.
Mai multe state conservatoare din SUA au adoptat la scurt timp după pronunțarea deciziei Curții Supreme o serie de restricții severe privind accesul la întreruperile de sarcină.
În luna februarie a acestui an Curtea Supremă din statul Alabama a decis că inclusiv embrionii conservați prin congelare sunt „copii”, o hotărâre de care inclusiv echipa de campanie a lui Donald Trump s-a distanțat.
Rick Wilson, un fost strateg republican și cofondator al Lincoln Project – o organizație republicană anti-Trump -, a avertizat mai devreme în cursul acestui an că restricționarea dreptului la avort poate influența nu doar opțiunile de vot ale femeilor, ci și ale taților de fete.
„Democrații Fetterman”: Termenul se referă la alegători și simpatizanți ai Partidului Democrat care se distanțează de pozițiile progresiste ale formațiunii politice, dar și de cele mai „mainstream”, ajungând în zone mai degrabă tipice populismului.
Termenul a fost inspirat de John Fetterman, un senator din statul Pennsylvania aflat la primul mandat.
„O mulțime de democrați adoptă la nivel local identitatea de ‘Democrat Fetterman’”, a declarat un consilier politic pentru Reuters.
„Fetterman le-a oferit cu adevărat acoperirea politică pentru a spune ceea ce gândesc și să nu se simtă îndatorați niciunei ortodoxii [politice]”, mai afirmă acesta.
„Lawfare”: Folosirea acțiunilor juridice pentru a intimida sau pune piedici unui oponent.
Trump, susținătorii săi și presa conservatoare afirmă tot mai vocal că democrații practică „lawfare” împotriva candidatului republican, care se confruntă cu mai multe acțiuni penale în justiție pe numele său.
Trump a folosit termenul de „lawfare” într-un mesaj video publicat chiar luna aceasta, afirmând că toate acțiunile legale împotriva sa sunt „conduse de DOJ (Departamentul american al justiției), ei și-au pus oamenii acolo”.
Acuzațiile republicanilor au legătură cu faptul că în SUA departamentul justiției este condus de un membru din cabinetul președintelui și că secretarul pentru justiție poate numi procurori speciali care să ancheteze diverse cazuri.
„Votanți NU-NU”: Acest termen se referă la alegătorii care au opinii negative atât cu privire la Joe Biden, cât și Donald Trump, cei mai detestați candidați din istoria recentă a SUA, potrivit sondajelor de opinie.
Unul dintre strategii politici consultați de Reuters afirmă că electoratul „NU-NU” este „cu adevărat larg și cu adevărat divers” în cadrul alegerilor de anul acesta.
La votanții NU-NU se mai face referire în SUA drept „double haters”.